counter on tumblr
 

8 - Ilhas desertas

05-07-2021

Na het missen van de landing op de Selvagen is het schip afgelopen nacht doorgevaren richting de Desertas eilanden, net ten zuidoosten van Madeira. De groep bestaat uit slechts twee eilanden, Bugio en Desertas. De Desertas Petrel (een split in dezelfde groep als Fea’s Petrel) broedt alleen op Bugio (dus waarom het geen Bugio Petrel heet is mij volledig onduidelijk).

Er stond flinke wind, goed voor deze soort, die niet terugschrikt van een stevig briesje. Hoewel er twee mogelijke Desertas Petrels gezien werden, waren ze te ver weg om zeker te zijn van de determinatie.

Ook goed nieuws vandaag: we mogen aan land op Desertas en de landingsplaats ligt in de luwte dus dat gaat geen probleem zijn. Toch werden we nog flink nat tijdens de overtocht door de valwinden die van de bergen naar beneden kwamen denderen.

Eenmaal aan land was het kiezen waar eerst te kijken: naar de Kanaries (echte wilde!) of de Berthelots Piepers. Beide soorten zijn niet bijzonder schuw en laten zich goed fotograferen. We mogen op slechts een klein stukje van het eiland komen, maar zelfs dat lijkt een klein paradijs. Er zijn slechts twee wachters en that’s it.

We hebben de wachters uitgenodigd om aan boord te komen voor de barbecue vanavond, maar de kok, die ook aan land gekomen is, gooit de boel meteen om en organiseert dat we de barbecue aan land hebben!

Morgenochtend moeten we van boord, het einde van de reis komt dan echt in zicht.

Een halve dag vogelen op Madeira en een avondtocht naar Zino’s Petrel staan voor morgen op het programma, het zou dus zo maar kunnen dat het volgende (en waarschijnlijke laatste) blog een paar dagen op zich laat wachten.

Wat nu al duidelijk is, is dat een aantal Iago Sparrows het schip lijkt te hebben verlaten om hun heil te zoeken bij Desertas. Qua biotoop verschilt dat niet eens zoveel van het dorre en droge Raso waar we ze hebben opgepikt…

Vanaf de Plancius, 16º30” Westerlengte, 32º30” Noorderbreedte

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 13 mei 2013


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...