counter on tumblr
 

5 - Canarische Eilanden

05-07-2021

We komen steeds noordelijker, vandaag kwamen we aan bij de Canarische Eilanden. We gaan hier niet aan land, maar varen naar de zuidoostpunt van het eiland La Gomera (ook al blijven we een paar mijl uit de kust) en daarvandaan draaien we om het eiland heen om vervolgens tussen La Gomera en El Hierro door naar het noordwesten te varen, richting de Selvagen.

Het begon weer rustig met wat Kühl’s Pijlstormvogels, een Barolo’s Pijlstormvogel en een Bont Stormvogeltje, maar al snel volgde een (waarschijnlijke) Blainville’s Beaked Whale. De koers is zo opgezet dat we door een gebied varen waar het snel van erg diep naar vrij ondiep gaat, in de hoop daar wat dolfijnen en misschien zelfs walvissen aan te treffen.

Die gok werd beloond: enkele groepen van een stuk of tien Short-finned Pilot Whales (Indische Grienden), aangevuld met Tuimelaars en Atlantic Spotted Dolphins komen erg dicht bij het schip. De kapitein, een jonge Rus van een jaar of 35, is niet alleen dol op walvissen en dolfijnen, hij vindt het ook erg leuk om te laten zien hoe goed hij wel niet kan varen. En varen kan hij zonder meer. Hij weet het schip telkens vlak naast de dolfijnen te positioneren, en op zo’n manier dat de dieren er totaal geen last van hebben. Sterker nog, vaak spelen ze met het schip of komen ze dichterbij om te kijken wat er langs komt drijven. Soms wordt de kapitein zo enthousiast dat hij bovenop de apparatuur klimt, uit het raam kijkt waar de dolfijnen exact zijn en het hele schip met zijn rechtervoet bestuurt. Pure klasse wat deze man doet.

Bij het ronden van de zuidwestpunt van La Gomera is de wind weer opgestoken, tot groot genoegen van alle pijlstormvogels en stormvogeltjes die inmiddels niet meer werkloos óp het water zitten, maar er boven heen en weer keilen.

Volgens planning zijn we morgenochtend om een uur of negen in de buurt van de Selvagen, een bestemming waar we ook zeer naar uitkijken.

P.S.: Ook de Iago Sparrows zitten nog steeds aan boord.

Vanaf de Plancius, 17º21” Westerlengte, 28º14” Noorderbreedte

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 11 mei 2013


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...