counter on tumblr
 

4 - Voor de kust van Afrika

05-07-2021

Zo goed als het gisteren was, zo rustig was het vandaag. Het kwam laat en langzaam op gang, met slechts enkele Vorkstaartmeeuwen en Middelste Jagers (tegen vele honderden van elk gisteren), een handjevol Jan van Genten en hier en daar wat Kühl’s en Scopoli’s Pijlstormvogels. De Scopoli’s verschilt van de Kühl’s door wat meer wit in de ondervleugels met daar wat zwart doorheen. Dit is vast niet de taxonomisch juiste beschrijving, maar zo ziet het er uit. Ook lijken de Scopoli’s een wat lichtere kop te hebben, maar het blijft een lastige determinatie.

Hoogtepunten van de ochtend: jawel, daar zijn ze weer: dolfijnen. Dit keer een paar groepen Short-beaked Common Dolphins en een nieuwe zeezoogdierensoort voor de trip: Striped Dolphin. Ik geloof dat we inmiddels aan de bijna 25 soorten zeezoogdieren zitten, een fenomenaal aantal. Het is jammer dat de West Africa Pelagic niet meer doorgaat in de toekomst, dit is echt een prachtige reis door een gebied wat maar door weinig mensen bezocht wordt. Gezien de aantallen vogels en dolfijnen zouden reizen naar dit gebied meer aandacht moeten krijgen en meer mensen die dit willen zien. Het kan (zeker qua zeezoogdieren) wedijveren met de Russian Far East, en is waarschijnlijk zelfs beter.

Na de middag heerste er grote rust aan boord. Wat foto’s bijwerken, even bijslapen, wat babbelen met andere opvarenden, even op de brug etc. Iedereen heeft zo zijn eigen bezigheid op een rustige middag. Maar, vanaf een uur of 5 is het dan weer alle hens aan dek. We begonnen met twee groepen Bonte Stormvogeltjes, de eerste groep van zo’n 70 exemplaren, de tweede groep zo’n 60. Ook een paar Rosse Franjepoten en daar zijn ze weer: dolfijnen.

Eerst een grote groep Short-finned Pilot Whales die meer dan een uur rond de boot bleef hangen. Zwemmen, duiken, surfend op de golven, uit het water springend… You name it, they did it.

Na verloop van tijd kwam er een groep Tuimelaars bij, die prachtige capriolen uithaalden, inclusief het synchroon uit het water springen van twee en soms zelfs drie exemplaren. Dit zijn wilde dolfijnen, daar kan geen Dolfinarium tegen op.

Tegen zonsondergang (met een minieme green flash) vertrok het schip weer, gevolgd door de Tuimelaars die de grootste lol hadden met bow-riden, het spelen op de boeggolf van het schip.

Volgens verwachting zijn we morgen in de buurt van de Canarische Eilanden en ook daar verwachten we wel wat walvissen en dolfijnen. Wellicht komen we dicht genoeg onder de kust om de 11 Iago Sparrows te verleiden van boord af te gaan, maar voorlopig lijken ze het prima naar hun zin te hebben hier.

Vanaf de Plancius, 16º31” Westerlengte, 24º36” Noorderbreedte

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 10 mei 2013


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...