counter on tumblr
 

2 - Afscheid van de Kaapverden

05-07-2021

Een rustige dag. Althans dat denk je op voorhand te krijgen als je de route van vandaag op de kaart bekijkt: van Kaapverdië naar het continentaal plat voor de kust van Mauritanië. Diep water gedurende de dag en nergens land in zicht. Dat betekent een rustig dagje. Toch?

Mis. Vanaf het allereerste begin zat er leven in de zee. Een stuk of 6 zeeschildpadden (Green Turtles en Loggerhead Turtles), groepjes Noordse Sterns, een Roodsnavelkeerkringvogel die 20 rondjes rond het schip vloog, een jager die voor meeuw werd uitgescholden, tientallen Vale Stormvogeltjes, een Kühl’s Pijlstormvogel, wat Middelste Jagers, een Kleinste Jager of wat, plus 11 Iago Sparrows die nog steeds aan boord zitten vanaf Raso.

Het gaat waarschijnlijk het begin worden van een kleine kolonie Iago Sparrows op de Canarische Eilanden of Madeira, de beestjes zitten vastgekluisterd op het Monkey Deck (het bovenste dek van het schip waar wij niet mogen/kunnen komen vanwege alle radarapparatuur die erop staat; lekker rustig voor de vogels dus) en lijken niet van plan te zijn het schip te verlaten. Het schip vaart uiteindelijk door naar Zeeland, dus wie weet volgt er wel een kolonietje in Nederland….

Verder behoorlijk wat zeezoogdieren vandaag. Twee keer een groep Risso’s Dolphins, een groepje spelende Long-snouted Spinner Dolphins en een aanvulling voor de triplijst: een stuk of 25 Atlantic Spotted Dolphins die heel even met de boeggolf speelden voor ze ervan doorgingen.

Al met al een bepaald niet rustige dag, maar een bewogen dagje met schitterende waarnemingen.

Oh ja, had ik al verteld van die Blauwe Vinvis? Niet? Nou ja, die hadden we ook nog vandaag. Zo vlak voor de dagelijkse re-cap (het halfuurtje in de lounge waar de dag van vandaag en morgen wordt doorgenomen) komt er ineens de melding van een Blauwe Vinvis. Een meter of 150 van de boot af. Enorme blow, een paar keer ademhalen, zwemmen en onder voor een minuut of 5. Vervolgens weer een serie blows, veel foto’s en weg is het dier. Wat een waarneming! We zitten inmiddels op 21 soorten cetacea voor de trip, hopelijk halen we de 25 als we in Madeira zijn aangekomen!

Vanaf de Plancius, 19º39” Westerlengte, 18º32” Noorderbreedte

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 8 mei 2013


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...