counter on tumblr
 

1 - De WAP begint

05-07-2021

Ergens in de nacht is het schip bij Raso aangekomen en voor anker gaan liggen. Raso is één van de eilanden van de Kaapverden en er mag (officieel) niet aan land worden gegaan. Lokale vissers, de oorzaak van het niet aan land mogen gaan, omdat ze alle broedende vogelnesten plunderen en en passant de broedende vogels afschieten om in de pan te stoppen, houden zich echter niet zeer strak aan dit verbod, vandaar dat “officieel” tussen haakjes staat.

Op Raso komt ook de Raso-leeuwerik voor, een zeer zeldzame endeem met een wereldpopulatie van ongeveer 400 paar. De enige manier om de vogel tegenwoordig nog te zien te krijgen, is met een zodiac vlak onder de kust te varen in de hoop dat een vogel opvliegt en zich laat zien.

Na de verplichte zodiacbriefing voor de nieuwkomers aan boord konden we in de zodiacs stappen en gaan varen. Nog voor we bij Raso waren zagen we een aantal Clymene Dolphins zwemmen, maar jammer genoeg hadden ze geen trek om te komen spelen, dat zou echt bijzonder geweest zijn.

Snel werd een Torenvalk (ondersoort neglectus) gevonden, een Visarend, wat Bruine Genten en Roodsnavelkeerkringvogels en veel Iago-mussen, maar de leeuwerik liet even op zich wachten.

Dit kwam overigens ook omdat onze aandacht voor de leeuwerik wat verslapte, achter de zodiac was een Bultrug uit het water aan het springen, zoiets trekt de aandacht wel. Na deze fijne voorstelling kwam de leeuwerik overigens ook snel in zicht, dus voor iedereen een prachtige ochtend.

Bijzonder aan de ochtend waren de tientallen Iago Sparrows die vanaf Raso op de zodiacs kwamen zitten. Het begon met één, toen vijf, tien, twintig, op een gegeven moment zaten er een dikke dertig mussen op onze zodiacs, onze voeten, hoofden en waar al niet. Eenmaal terug bij de Plancius kwamen twintig vogels mee aan boord die de hele dag ook aan boord zijn gebleven. Benieuwd wanneer ze eraf gaan, dat zou zo maar pas bij Hansweert kunnen zijn….

De middag was bijna net zo enerverend met wat Pantropical Spotted Dolphins rond de boot en twee Potvissen op minder dan 50 meter. Vogelhoogtepunt van de dag waren tientallen Cape Verde Shearwaters en een handvol Fea’s Petrels en Boyd’s Shearwaters die langs kwamen vliegen.

Morgen een volle dag op zee, op weg naar de kust van Afrika, ter hoogte van Mauritanië. Daar begint de WAP (West Africa Pelagic) pas goed!

Vanaf de Plancius, 23º35” Westerlengte, 15º49” Noorderbreedte

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 7 mei 2013


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...