counter on tumblr
 

Vannacht zijn we vanuit de Magdalenenfjord zuidwaarts gevaren naar de zeerug ten westen van Prins Karls Forland. Door het grote verschil in diepte komt hier vrij veel voedsel aan de oppervlakte: een prima plek om walvissen waar te nemen. Ergens voor zevenen worden we vanaf de brug uit bed geroepen voor een Blauwe Vinvis die met haar kalf voor de boeg uit zwemt. Het jong komt vaker naar de oppervlakte dan zijn moeder en zij laat het ook wat op zichzelf naar eten zoeken. Soms komen ze ook heel dicht bij het schip. We zien dan eerst het blauwe profiel van de walvis net onder het oppervlak, juist voor het grote spuitgat boven komt met de enorme “blow”. En dan rolt de rest van het reusachtige dier aan de oppervlakte voorbij. Kan de dag mooier beginnen? Jawel, want kort daarop zien we nog twee Blauwe Vinvissen nóg dichterbij het schip, en als toetje duikt er nog een Dwergvinvis op. In de lucht vliegen een Grote Jager en diverse Papegaaiduikers voorbij. Wat een begin van de laatste dag op zee en we zitten nog voor het ontbijt.

De dieren gunnen ons dan een intermezzo waarin één van de staffleden ons even het wie en wat kan uitleggen over die Blauwe Vinvissen. Die blijken tot zo’n 8 ton krill per dag te eten en daarmee kunnen ze zo’n 120 ton zwaar worden. Het grootste levende wezen dat ooit op aarde leefde, zwemt zo maar even doodleuk voor onze voeten voorbij terwijl het zijn buikje vol eet. En dan mogen wij ook even gaan lunchen.

De oogst van de ochtend komt op totaal 5 Blauwe Vinvissen, 2 Dwergvinvissen en 3 ‘pods’ Witsnuitdolfijnen, alsmede twee groepen zeehonden, waarschijnlijk Ringelrobben (hoewel een enkel exemplaar kenmerken vertoonde van een vrouwtje Klapmuts).

De middag wordt er langs een indrukwekkend stel mooie bergen en gletsjers gecruiset, waarna we aan land gaan bij de Alkefjellet, alweer een zeevogelkolonie van zo’n 10.000 paar Drieteenmeeuwen en 10.000 paar Kortbekzeekoeten. Eronder een paartje Kleine Jager, 3 paar Kleine Rietgans, 2 actieve vossenholen met een (nog grotendeels in spierwitte wintervacht verkerend) Poolvosje onder de kolonie langs schooierend, diverse tamme Rendieren en de nodige prachtige bloemetjes (steenbreek, Arctisch Klaproosje). We maken een grote wandeling over de smeltende sneeuw en dalen af naar het strand via een minigletsjert. Mede-opvarende Paul uit Perth (West-Australië) neemt, alvorens per zodiac terug te keren naar het schip, in zijn onderbroek een verfrissende duik (in zeewater van 0 graden).... De maaltijd is weer geweldig en tegen 21.30 uur varen we langzaam de haven van Longyearbyen in. Morgenochtend uitchecken, maar eerst nog een nachtje afkicken in onze lekkere Planciusbedje.

Vanuit Longyearbyen,

Dirk van der Sanden

Geplaatst op: 22 juni 2015


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...