counter on tumblr
 

Gisteren hadden we met zijn allen een heuse topdag. Kan natuurlijk niet anders met tal van Butskoppen, een heuse Gewone Vinvis en dan spreek ik nog niet van alle mooie vogelwaarnemingen die er, net als alle vorige dagen, ook geweest zijn. Volgens teamleader Brent zouden we even na middernacht het pakijs bereiken. ‘Pakijs’ is voor ons die op natuurreis zijn richting Spitsbergen één van die magische woorden waar we met z’n allen heel hard naar uitkeken en ik kan u nu al verzekeren dat ‘mijn’ eerste ontmoeting met de indrukwekkende witte drijvende massa een moeilijk te omschrijven gevoel gaf. Het contrast tussen de aanwezige donkere wolken enerzijds en ijs kon niet groter zijn, maar het had echt iets magisch. Wat we toen echter nog niet wisten dat dit magisch moment pas het begin was van wat alweer een fabelachtige dag zou worden …

Na het ontbijt trok (bijna) iedereen naar de bovendekken om toch maar niets van het spektakel te missen. De eersten die de show stalen waren de Ivoormeeuwen. Heel mooie egaal witte vogels met gitzwarte pootjes. Enkel en alleen waar te nemen in het Arctisch gebied en voor de vogelkenners onder jullie vertel ik er maar meteen bij dat we er minstens dertig van die mooie meeuwen hebben waargenomen! Ivoormeeuwen, de noordelijke vorm van de stormvogels, hier en daar een groepje Zadelrobben, een groepje Kleine Alken, kortom, er was altijd wel genoeg beweging om de aanwezige kijklustigen bezig te houden. En dan plots zagen verschillende mensen tegelijk dé ontdekking van de dag … IJsbeer op tien uur!

De adrenaline schoot bij iedereen met een ruk de hoogte in. Ondanks het vooraf afgesproken spreekverbod bij het zien van de grootste carnivoor, waren er toch enkele mensen die een ‘oooh’ of een ‘aaah’ niet konden onderdrukken. Heel lang hebben we hem jammer genoeg niet mogen aanschouwen, maar de ontmoeting met onze eerste IJsbeer van de reis zal voor iedereen zeker en vast onvergetelijk blijven.

En net toen we dachten dat we het beste wel achter de rug hadden, dook de eerste Groenlandse Walvis vlak langs het pakijs op. Iets later een tweede vlak voor de boeg. Als tussendoortje werden we door het intussen vermaarde keukenpersoneel op heuse barbecue getrakteerd. Allemaal samen op het open dek, terwijl kleine sneeuwvlokjes naar beneden dwarrelden en de wind was gevallen. We waanden ons zowaar op de een of andere Belgische kerstmarkt, maar dan wel vele graden noordelijker. Wanneer we na de barbecue onze route verder zetten, barstte het spektakel pas echt goed los! We belanden op een foerageerplek midden tussen de Groenlandse Walvissen. Tussen half elf in de morgen en twaalf uur ’s avonds zouden we minstens 25-30 Groenlandse Walvissen mogen aanschouwen. Ongekend veel, de helft van de Noord-Atlantische populatie. Het was alsof we met z’n allen naar een aflevering van National Geographic zaten te kijken, maar dan wel met echte livebeelden! Een absoluut unicum en een dag om nooit meer te vergeten!

Tot zover het laatste nieuws van op de Plancius.

Vanuit de Noord Atlantische Oceaan bij het pakijs,

Filip De Coster

Geplaatst op: 9 juni 2015

UPDATE 01:32 AM: minimaal 75 individuele dieren, waarschijnlijk zelfs meer dan 100…..


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...