counter on tumblr
 

De laatste dag in het open water voor we bij het pakijs denken aan te komen. De laatste dag dan ook voorlopig waarop we de focus op walvissen leggen. Hierna zal de aandacht van de passagiers in eerste aanleg naar een ander dier gaan; weliswaar ook een zoogdier dat zich in het water goed thuisvoelt, maar toch wel anders is dan de gemiddelde walvis.

Na de wandeling op Jan Mayen gisteren komt men maar moeizaam op gang. ’s Ochtends gebeurt er dan ook niet bijzonder veel. Zwarte Zeekoet, Grote Burgemeester, Zadelrob, veel Noordse Stormvogels en dan opeens een prachtige adulte Vorkstaartmeeuw. Iedereen die het dier ziet is meteen wakker. Het gele puntje op de snavel knalt eruit en weg is de vogel.

Het zorgt er wel voor dat er reuring aan boord komt. Men wil meer. Krijgt ook meer. Eerst een paar Butskoppen die redelijk dichtbij komen, gevolgd door een Butskop die op een tiental meters naast het schip zwemt en zelfs goed gefotografeerd kan worden. Minder dan een jaar geleden zag ik met een groepje enthousiastelingen ook de zuidelijke variant van de Butskop (zie De Zuydelicke Hille), maar de dieren op het noordelijk halfrond zijn toch wat benaderbaarder.

Na de lunch gebeurt het dan. Eindelijk. Inezia gids Wesley Overman ziet een blow in de verte. Een flinke blow. De tweede stuurman die op dat moment aan het roer staat roept de kapitein die meteen naar de brug komt, het roer overneemt en meteen richting walvis koerst. We komen dichter en dichter tot we op een gegeven moment op minder dan 100 meter van het op één na grootste dier dat ooit op aarde geleefd heeft liggen, een Gewone Vinvis.

Het eergevoel van de kapitein wordt wakker en bijzonder kundig vaart hij rondjes, soms naar links, soms naar rechts om ons zo dicht mogelijk bij het dier te krijgen. Al met al blijven we bijna een uur in de buurt van de vinvis en komt het dier regelmatig op slechts enkele tientallen meters boven om adem te halen, de passagiers in verrukking achterlatend.

Dit is mooi, dit smaakt naar meer; dat is dan ook precies wat we gaan proberen te doen: meer van dit moois vinden….

Vanuit de Noord Atlantische Oceaan op weg naar het pakijs,

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 8 juni 2015


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...