counter on tumblr
 

Afgelopen nacht zijn we goed opgeschoten en de tijd die we gisteren verloren met de omweg naar Aberdeen is zo goed als ingelopen. Vroeg in de ochtend ligt Fair Isle al voor ons. Halverwege de Orkneys en de Shetlands ligt Fair Isle als een kleine puist midden in de Atlantische Oceaan.

Er wonen 55 mensen, er is een schooltje, een brandweerkazerne, een gemeentehuis, een postkantoor en een winkeltje. Belangrijker: er is ook het bird observatory. Fair Isle is een magneet voor trekvogels die hier helemaal niet horen te zijn. Verdwaald, midden op zee, doemt dan een eiland op; de keuze voor een vermoeide trekvogel is dan snel gemaakt: naar beneden, naar het veilige land. Honderden zeldzame en zeer zeldzame vogels zijn hier in de loop der jaren gezien en, laten we eerlijk zijn, begin juni is toch echt niet de slechtste tijd voor een dwaalgast. Kortom, we hebben goede hoop.

Wat onze hoop nog klein houdt, is de zee. Er is geen beschutte ankerplaats en zelfs met windkracht 3 is de deining maar net aan acceptabel om in de zodiac te stappen en aan land te gaan. Ik vraag me af hoe dat in het najaar gaat, met de eerste herfststormen vanaf september kunnen hier geen passagiers per zodiac aan land en toch komen er elk jaar tientallen vogelaars zoeken naar zeldzaamheden.

Op het moment dat ik antwoord wil gaan zoeken op mijn vraag, komt meteen het antwoord: een klein propellorvliegtuig komt laag over, op weg naar de landingsbaan. In het najaar kom je hier niet per boot, je komt hier dan per vliegtuig.

Anyway, om een fantastische dag op een fascinerend eiland goed te beschrijven is een half boek nodig en die ruimte is er niet. Iedereen meer dan content, een fijne wandeling over het eiland brengt onder andere Grauwe Fitis, Grauwe Klauwier, Kruisbek (geen Schotse helaas), Bonte Vliegenvanger, Grauwe Vliegenvanger, Velduil, Slechtvalk, Houtsnip, Kleine en Grote Jager en de ster van de show, de prachtige Papegaaiduiker.

We bezoeken een broedkolonie van deze soort en ik durf niet eens te schatten hoeveel foto’s er gemaakt zijn. Als bonus krijgen we bij het instappen van de zodiac op weg terug naar het schip ook nog heel mooi de zeldzaamste ondersoort van het eiland te zien, de Fair Isle Winterkoning, met slechts een tiental paar één van Europa’s zeldzaamste ondersoorten.

Vanavond gaan we op weg naar het noorden, richting Jan Mayen. Twee dagen op zee die van alles kunnen brengen!

Vanuit Fair Isle,

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 4 juni 2015


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...