counter on tumblr
 

2 - De Doggersbank

17-07-2021

De dag begint goed met prachtig, zonnig weer. Veel mensen hebben al ruim voor het ontbijt de weg naar de buitendekken gevonden en staan op de uitkijk naar wat er langs vliegt en zwemt.

Voor het ontbijt zijn dat vooral veel Noordse Stormvogels en Jan van Genten, aangevuld met wat Drieteenmeeuwen, een paar Alken en een handvol Zeekoeten. Ook de gebrilde variant van Zeekoet zien we regelmatig op het water zitten.

Bekende Vlaming Gerald Driessens geeft in de ochtend een lezing over het herkennen van zeevogels met tips en tricks voor de wat minder ervaren deelnemers om soorten eenvoudig te herkennen. De nieuw verworven kennis wordt direct na zijn lezing in de praktijk gebracht en het aantal waarnemingen van onder andere Drieteenmeeuw gaat explosief omhoog.

Vlak na de – opnieuw overheerlijke – lunch komen we bij de Doggersbank, een berg zand onder water waar het duidelijk minder diep is dan in het omringende gebied. We merken het verschil meteen: Noordse Pijlstormvogels, Papegaaiduikers, veel Alken en Zeekoeten en vooral veel Jan van Genten brengen de boot in beweging.

Een belangrijk onderdeel van deze reis is ook de kans op het zien van zeezoogdieren. Ook op dat vlak maakt de Doggersbank zijn faam waar: we zien zeezoogdieren en veel ook. Tientallen Bruinvissen, evenzoveel Witsnuitdolfijnen, sommige zelfs mee zwemmend met de boeggolf en volledig uit het water springend, Gewone én Grijze Zeehond en aan het einde van de dag wat Dwergvinvissen en een enkele Bultrug zorgen voor spektakel.

Aan het einde van de middag, vlak voor het diner, volgt de dagelijkse recap, een bijeenkomst waar we de dag van vandaag en de plannen voor morgen doornemen. Althans, proberen door te nemen, want een groepje Witsnuitdolfijnen blijft hardnekkig naast het schip zwemmen en trekt de aandacht continu van de sprekers weg. Een makkelijke keuze overigens, want die dolfijnen zijn natuurlijk veel vermakelijker.

Vanaf de Plancius,

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 1 juni 2015


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...