counter on tumblr
 

11 - Spitsbergen

17-07-2021

We hebben het pakijs achter ons gelaten en koersen op Spitsbergen, ons einddoel voor de reis aan. Na de fantastische landingen op Fair Isle en Jan Mayen, de waarnemingen van Dwergvinvis, Butskop, Bultrug, Witsnuitdolfijn, Ivoormeeuw, Vorkstaartmeeuw, Grote én Kleine Burgemeester, Papegaaiduiker en de ontdekking van een groep van bijna 100 Groenlandse Walvissen bij het pakijs ten oosten van Groenland, kunnen we niet anders dan constateren dat we een superreis achter de rug hebben. Voor Inezia gids Wesley Overman is bovenstaande echter nog niet genoeg. Wesley wil meer. Wesley krijgt ook meer, want Wesley vindt meer: om half vijf in de ochtend wordt het schip gewekt met de mededeling dat er een Blauwe Vinvis voor de boot ligt. Dit bericht klopt overigens niet, het gaat namelijk om twee Blauwe Vinvissen die voor de boot liggen….

Wesley heeft gisteravond namelijk de zeekaarten bekeken en geconcludeerd dat we ’s nachts door een gebied zouden varen wat wel eens productief zou kunnen zijn voor walvissen. Midden in de nacht stond hij op, ging aan dek staan en vond niet veel later een volgend hoogtepunt voor deze reis. Het grootste dier dat ooit op aarde geleefd heeft, lag op minder dan 25 meter van onze boot en liet zich fantastisch bekijken!

Daarmee is de reis echter nog niet voorbij, we hebben bij Spitsbergen zelf nog kans op het zien van nog een aantal zoogdieren, 4 in getal: Walrus, Poolvos, Rendier en Beluga. Hoewel alle vier deze soorten hier voorkomen, is het bepaald niet zeker dat we ze ook zullen zien, het blijven wilde dieren en de natuur kun je nu eenmaal niet dwingen. Dat weerhoudt ons er overigens niet van om onze best te doen. Voor de kust van Spitsbergen ligt een eiland waar vaak Walrussen gezien worden. Ook bij ons bezoek is het raak; het schip gaat voor anker, de passagiers gaan aan land en zien daar een groep van tientallen Walrussen die liggen uit te rusten. De dieren laten zich uitstekend bekijken en fotograferen, zij het dat de aandacht van de reizigers wel even wordt afgeleid door een passerende Poolvos….

Op weg naar Longyearbyen, de administratieve hoofdstad van Spitsbergen, varen we het Isfjord in. Al snel wordt vanaf het schip ook een aantal Rendieren gezien op de heuvels rond het fjord. Ongeloof maakt zich langzaam maar zeker meester van de groep. We begonnen zo rustig met waarnemingen aan het begin van de reis, maar hoe dichter we bij ons einddoel komen, hoe meer er gezien lijkt te worden, onwerkelijk bijna.

Hoe hard we echter ook zoeken naar Beluga, de witte walvis van het hoge noorden, we vinden hem niet. Geen probleem, we zijn allemaal zeer tevreden met wat we gezien hebben en als het schip voor het laatst aan de kade gelegd wordt, eten wij ons afscheidsdiner aan boord. In opperbeste stemming, want wat een reis is dit geweest!

Tijdens het eten komt Inezia gids Remco Hofland even aan boord. Remco gaat morgen mee als begeleider met de IJsberenspecial die vooral op zoek gaat naar IJsberen bij het noordwesten van Spitsbergen. Remco is eerder vandaag in Spitsbergen aangekomen en is meteen aan het vogelen geslagen. Met succes want hij vond een Steller’s Eider, een zeldzaamheid hier. Een aantal reizigers gaat na het eten linea recta richting de Steller’s Eider, maar de vogel blijkt gevlogen. Jammer, morgen proberen we het weer. Op de terugweg richting het schip vinden ze echter nog wel iets anders: twee Beluga’s foerageren in de baai voor het schip!

De passagiers die aan boord gebleven zijn worden op de hoogte gesteld en een aantal van hen ziet de Beluga’s nog even foerageren, voor ze onder water duiken en weg zwemmen. Voor degenen die de dieren nu gemist hebben is er morgen weer een kans. Beluga’s foerageren regelmatig vlak onder de kust bij Longyearbyen en laten zich dan goed bekijken….

Morgen volgt het laatste ontbijt aan boord van de Plancius voor we Longyearbyen zelf in zullen trek, op zoek naar nog meer moois!

Vanuit Longyearbyen,

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 12 juni 2015


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...