counter on tumblr
 

10 - The day after

17-07-2021

The find of the century, dat is hoe de professor van de universiteit van Tromso die zich bezighoudt met onderzoek naar Groenlandse Walvissen onze waarnemingen van gisteren omschrijft. Uiteindelijk zijn er door drie verschillende, maar allemaal zeer ervaren waarnemers onafhankelijk van elkaar tussen de 85 en 96 individuele dieren geteld. En dat is nogal wat als je weet dat de maximale populatie van Groenlandse Walvissen in dit gebied tot nu toe tussen de 10 en 100 werd geschat. ALS er al werd geschat, want een ander onderzoek noemt het aantal “too low to estimate”….

Twee dagen eerder stond ik met Brent, de expeditieleider, en Alexey, de kapitein, op de brug om de route voor de komende dagen door te nemen. Voordeel van het volledig charteren van de boot is dat je, binnen redelijkheid, kunt doen en laten wat je wilt qua route. Met zijn drieën over de zeekaart gebogen, met de laatst beschikbare ijskaart als overlay, kon ik de andere twee er van overtuigen nu eens niet rechtstreeks naar Spitsbergen te varen, maar vanaf Jan Mayen strak naar het noorden te varen, naar het pakijs dat bij Groenland hoort. Een route die al lang in mijn hoofd zat, want wie komt hier nu helemaal? Bijna niemand, dat stond wel vast.

Wat ook vaststaat is dat iedereen aan boord van de Plancius heeft kunnen genieten van een spektakel dat we nooit weer zullen zien. Sinds 1940 is er een keer een groep van 20 dieren gezien, een keer een groep van 7 en van 5 en verder enkel wat losse waarnemingen. De waarnemingen die wij gedaan hebben gaan de geschiedenisboeken in en zullen voor een totaal andere kijk op deze zeer zeldzame, zelfs “critically endangered” populatie gaan geven. Wat een voorrecht om dat gezien te hebben!

In de categorie Klein Nieuws valt er natuurlijk nog veel meer te melden: zo hadden we ook de grand slam van noordelijke meeuwen. Grote Burgemeester, Ivoormeeuw, Vorkstaartmeeuw en de nooit eerder op de North Atlantic Odyssey waargenomen Kleine Burgemeester kwamen even langs zeilen. Die Kleine Burgemeester komt waarschijnlijk uit IJsland, toch best een flink stuk weg. Ook uit IJsland komt dat eendje dat langs vloog: IJslandse Brilduiker, alweer een soort die nooit eerder op de North Atlantic Odyssey werd gezien.

Daarmee is de koek nog niet op overigens. Een paar uur nadat we het gebied met de Groenlandse Walvissen achter ons hadden gelaten worden we, midden in de nacht, gewekt door de stem van de expeditieleider. Het is 03:30 uur, maar hier boven de poolcirkel merk je dat alleen door op je horloge te kijken, het is 24 uur per dag licht. Gelukkig maar, want dat maakt het een stuk prettiger om naar die IJsbeer te kijken die op 30 meter van het schip met een prooi loopt te zeulen.

Wat een reis, wat een reis……

Vanuit het pakijs in de noordelijke Atlantische Oceaan,

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 10 juni 2015


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...