counter on tumblr
 

9 - Leven op zee

03-08-2021

Na het spotten van de Groenlandse Walvis en daar geruime tijd in de nabijheid te hebben doorgebracht, zijn we gisterenavond meer naar open zee gekoerst om snelheid te maken, weg van de ijsschotsen.

donderdag 23 mei

We gaan de “lichte” nacht in. Slapen is geen probleem, de schommelingen die de eerste dagen nog als vervelend (maagdraaiend) werden ervaren, zijn nu ontspannend en in slaap wiegend.

5 uur word ik wakker, uit het raam kijkend zie ik inderdaad minder ijsschotsen passeren. Toch maar even terug naar bed, de dag is nog lang. 7 uur op vind ik voor vandaag vroeg genoeg. Dat geldt vast niet voor iedereen; vraag me zelfs af of een enkeling nog wel gaat slapen. Donker wordt het namelijk niet en er zitten fanatieke spotters bij.

Vóór het ontbijt eerst nog even met een kop koffie in de lounge, even genieten van het uitzicht. We zien diverse groepen Kleine Alken en Kortbekzeekoeten over de licht rimpelige zee vliegen. Rust, stilte, wijds, hoe ZEN kun je het krijgen.

De lounge heeft aan drie zijden grote ramen, zelfs binnen hoef je niet veel te missen en mocht er iets van belang worden waargenomen, worden we geïnformeerd. De mensen van Inezia Tours houden elkaar en de rest op de hoogte. Er staat nu iets meer wind dan gisteren. De lucht is helder en grijs.

8.00 uur ontbijt

Aangezien het totaal aantal plaatsen aan tafel ongeveer gelijk is aan het aantal reizigers, worden we drie keer per dag verblijd met ander gezelschap. Een goede manier om i.i.g. een deel van de medereizigers te ontmoeten en te spreken. De maaltijden zijn goed verzorgd, erg smaakvol. Bij het slinken van de voedselvoorraad zullen de kilo’s bij de passagiers mogelijk wel toenemen.

9.45 uur lezing door Marijke | Identificatie van Pinnipedia

Hoe kunnen we zeehonden, robben en walrussen herkennen, wat eten ze, hoe groot worden ze, welke geluiden maken ze, enz. Het aantal ijsschotsen neemt ondertussen toe en de snelheid vermindert. Om 11.00 uur zitten we op 76gr NB en de temperatuur is -2gr C.

12.30 uur lunch, uit de intercom klinkt de stem van Szuszanna, we zijn welkom.

Het wordt lichter, een vaag zonnetje probeert door te dringen. Tot op heden is er nog niet veel gespot, ook geen nieuwe nog niet eerder gedane waarnemingen.

Maar oh, wat een geweldig mooi uitzicht! Dit is genieten! Op het dek is het nagenoeg stil, sommigen praten met gedempte toon. Hoopvol zoekend naar een IJsbeer, starend over het betoverende land(zee?)schap. IJsschotsen die de boot raken is ongeveer het enige hoorbare geluid.

15.00 lezing door Frigga | Beginning with Barentsz

Ze legt uit hoe zij uit oude beschrijvingen informatie probeert te halen die zij kan gebruiken voor haar onderzoek naar pre-contact ecosysteem.

Later in de middag krijgen we nog wat meer informatie:

Marijke laat geluiden van een Groenlandse Walvis horen en vertrekt naar boven, buiten op dek om verder te spotten;

Hans neemt de microfoon van haar over om ons te informeren over de Groenlandse Walvis;

Karen geeft een lezing over o.a. de verschijnselen die we denken te zien en er niet zijn, de zogenaamde luchtspiegelingen;

Eduard geeft nog wat vogelinformatie, en Morten informeert ons over de koers die we vanavond zullen gaan varen en waar we morgen uit denken te komen.

We worden goed geïnformeerd. Er zit veel kennis bij de gidsen, deze wordt met veel enthousiasme op ons overgedragen. Erg leuk!

Daarna volgt de BBQ achter op dek tussen de ijsschotsen. Goed verzorgd. Van alles te eten, te drinken, muziek en de nodige gezelligheid. Bijzonder en … frisjes.

Vanavond verlaten we de ijsschotsen, we varen oostwaarts. Het zal wat later worden vannacht, beste kans om iets te spotten is namelijk nog tussen het ijs, daarna komen we weer op open zee.

Het langer opblijven heeft ons beloond met een aantal Klapmutsen.

Linda van Hest

Lees ook het blog van reisleider en expert Pieter van der Luit: www.polarxl.nl/blog

Geplaatst op: 24 mei 2019


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...