counter on tumblr
 

8 - Toch gezien

03-08-2021

De laatste etappe naar het poolijs begon vandaag, de dag na de landing op Jan Mayen. De morgen begon met de passage langs een interessante onderzeese helling met kans op leuke walviswaarnemingen. Het zonnedek was daarom ondanks de ijzige kou onder het grijze wolkendek goed gevuld. Eigenlijk was het met min 1 en een beperkt briesje geeneens zo heel koud, maar uren stilstaan en het waterkoude weer maakte het turen en zoeken een ware beproeving. Ik had bijvoorbeeld een T-shirt, een thermotrui, twee dikke truien en een winterjas aan. Geeneens erg warm, ten minste zo lang je buiten bleef.

De eerste leuke waarneming volgde al snel om 6 uur bij het halen van een kopje cappucino. Vanuit de lounge liet de eerste Zadelrob zich zien en al snel zouden er meer volgen van deze rob die veel op zijn rug zwemt. De interessante helling leverde echter alleen de Zadelrob en alomtegenwoordige Drieteenmeeuwen en Noordse Stormvogels op.

De aantallen Zadelrob zwelden al snel aan en groepjes passeerden regelmatig de revue. Twee voorbij scherende Paarse Strandlopers waren een enigszins onverwachte vogelwaarneming in de ochtend. Later de dag werd nog een ongeïdentificeerde zangvogel gezien.

Om 10:34 was het eerste ijs in zicht; bijna een week nadat we Vlissingen met haar Lepelaars en Gierzwaluwen hadden verlaten. Na 34 minuten dreef het eerst stuk ijs langs de Plancius. Al snel was de witte engel van het ijs aan de beurt, de Ivoormeeuw. Deze meeuw bleek tegen de achtergrond van de sneeuw niet wit zoals in het vogelboek, maar iets crèmekleurig zoals ook het ivoor van de slagtand.

Varend door het drijfijs waren de eerste klappers voor de fotografen de Zadelrobben en Klapmutsen die op ijsschotsen vlak langs de Plancius dobberden. Het ijs deed echter al snel bij iedereen IJsbeerkoorts ontstaan. Het aantal telescopen op het zonnedek nam flink toe en aandachtig werd het ijs in de gaten gehouden. Dit ijs was echter nog veel te ver uit elkaar en verbrokkeld voor de jachtgronden van de witte reus. Om 16:05 liep iedereen snel naar stuurboord (rennen is immers verboden). Op een ijsschots van 4 bij 4 meter waren oude sporen van een IJsbeer te zien. Nu werd het serieus met het zoeken. In totaal werden vandaag 5 schotsen met IJsbeersporen gezien. De beste sporen waren behoorlijk vers en zelfs de teenafdrukken van de koning van het noorden waren goed zichtbaar.

Aan het einde van de middag vlogen opeens 13 Ivoormeeuwen langs. Voor gids Hans was dit geen toeval. Hier moest iets interessants zijn. Een kadaver, een walvis? De zoektocht leidde naar een grote concentratie aan Drieteenmeeuwen, Ivoormeeuwen en Noordse Stormvogels. Hier werden op grote afstand 3 Groenlandse Walvissen ontdekt. Slechts ongeveer de helft van de reizigers van de Plancius ving een glimp op. Een beetje teleurstellend en ook nog bijna 30 minuten te laat voor het diner. Maar wel voor iedereen hetzelfde gespreksonderwerp. “Heb jij ze gezien?”

De koffie van het diner was nog niet koud of Pieter van Inezia Tours stuurde iedereen met gepaste spoed naar het dek: drie Groenlandse Walvissen op korte afstand voor iedereen met het blote oog zichtbaar. Een uur lang kon iedereen zich vergapen aan deze oerbeesten met hun omhooggebogen bek en vulkaanachtig spuitgat. Bijna tien keer resulteerde een diepe duik in een onvergetelijk gezicht van de brede staartvin die boven het water uitstak. Krachtig stroomde het zeewater van de staart af en liet het voltallige publiek achter met oh’s en ah’s en geratel van alle camera’s. En dit alles met inmiddels een deels blauwe hemel. De meesten togen daarna voldaan naar de lounge voor de nabeschouwing met een lekker drankje.

Erik van Dijk

Lees ook het blog van reisleider en expert Pieter van der Luit: www.polarxl.nl/blog

Geplaatst op: 23 mei 2019


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...