counter on tumblr
 

Wat een lekker begin van de dag! Voor het ontbijt konden we alweer genieten van onder andere Dwergvinvissen, Butskoppen en onze meereizende Witte Kwikstaart en IJslandse Koperwiek. Plus een nieuwe belevenis voor velen van ons: om 7.42 passeerden we de poolcirkel. Zag je ook die stippellijn over het dek gaan?

Om 8.00 uur stond er een heerlijk ontbijtje voor ons klaar en konden we weer opladen voor een fris dagje op het dek op de uitkijk naar mooie vogels en zeezoogdieren.

Maar eerst de briefing van expeditieleider Morten over het bezoek van morgen aan Jan Mayen met onze eerste zodiaclanding. Morten informeerde ons over plan A met een landing op Olonkibyen, maar gaf aan dat er ook een plan B met landing op Kvalrossbukta, plan C en D zijn. We kregen een goede uitleg met filmpje en foto’s met de duidelijke boodschap om natuur en bewoners te respecteren. Met een hoofd vol verwachting voor morgen verlieten we de lounge.

En toen weer aan dek dachten we. Maar toen was er……MIST. Oeps, en nu? Dat bleek geen enkel probleem. Sommige mensen pakten een puzzel of boek erbij, anderen gingen hun foto’s selecteren en een enkele diehard begaf zich toch aan dek.

En de volgende bijeenkomst in de lounge diende zich al aan. Om 11.15 vertelde Victoria ons de geschiedenis van Jan Mayen. En dankzij de mist was ze in staat dit keer haar presentatie te houden. Die over de Vikings houden we nog tegoed tot een later moment. Veel jaartallen kregen we om onze oren die ik niet allemaal onthouden heb (sorry Victoria), maar het was fascinerend om te horen wat er bekend is over ontdekking en gebruik van het eiland Jan Mayen. Van stationering van walviswaarders tot jacht op poolvossen en nu de huidige kleine militaire basis en weerstation.

Na een prima lunch toch maar weer even aan dek. Koud, kouder, koudst maar toch lekker om even een frisse neus te halen en de twee prachtige Middelste Jagers rond te zien scheren was prachtig.

Daarna binnen weer opwarmen en Pieter liet de mensen in de lounge een film zien over de Antartic Odyssey met de Ortelius. We zijn op deze reis nog niet eens halverwege en er worden ons alweer zeer aanlokkelijke beelden getoond met pakijs en geweldige pinguïns en Zeeluipaarden voor een volgende reis!

Om 16.15 nog meer over Jan Mayen. Frigga vertelde en vertoonde een film over een expeditie met de Nederlandse marine en verschillende research organisaties naar Jan Mayen waaraan zij zelf ook deelnam in 2014. Een onderzoek naar geologische, archeologische en wildlife aspecten op Jan Mayen waar een heel team van researchers plus studenten aan deel nam. Onderzoek op het eiland, maar ook op zee naar het effect van gebruik van sonar op walvissen en met name Butskoppen. De gedenksteen die er staat ter nagedachtenis aan zes Hollandse overwinteraars die mogelijk aan scheurbuik overleden werd gelijk ook opgeknapt.

Dan zien we ook weer Morten in de lounge verschijnen om te vertellen over de weersverwachtingen voor de zodiaclanding van morgen. De golven nemen toe in hoogte maar volgens de verwachtingen lijkt het nog mee te vallen en kunnen we mogelijk wel landen volgens plan A.

Het diner was weer heerlijk en gezellig met weer andere mensen om te leren kennen.

En dan zit je na het diner klaar in de lounge om met Eduard en Hans de waarnemingen van vogels en zeezoogdieren van de dag door te nemen en wordt het programma ineens omgegooid.

Een nieuwe briefing van Morten! Change of plans. Over naar plan B. Helaas blijkt de wind toe te nemen en op Jan Mayen van richting te veranderen zodat een landing op Olonkinbyen toch te ruw lijkt te worden. Daarom is nu al besloten te kiezen voor een landing op Kvalrossbukta wat dan meer in de luwte ligt. Gelijk even een uitleg wat we daar dan kunnen verwachten. Door de plannen nu al te veranderen winnen we tijd en hebben we morgen meer gelegenheid om van het eiland te kunnen genieten. Petje af voor de mensen van Inezia Tours om zo snel de plannen om te gooien en ons daarover goed te informeren.

Last but not least worden de tellingen van de dag met Hans en Eduard nog even doorgenomen en blijkt Eduard wel erg populair te zijn bij de vogeltjes. Na de Graspieper die gisteren beschutting zocht op zijn arm, trof hij vandaag de Witte Kwikstaart aan op zijn bed!

Qua wildlife niet de meest boeiende dag vandaag, maar bezig gehouden zijn we wel!

Op naar een geweldige dinsdag 21 mei (hopelijk mét landing op Jan Mayen).

Svintha Krikke

Lees ook het blog van reisleider en expert Pieter van der Luit: www.polarxl.nl/blog

Geplaatst op: 21 mei 2019


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...