counter on tumblr
 

5 - Songfestival

03-08-2021

Bij het ontbijt klonk luid gejuich toen Pieter meedeelde dat Nederland het songfestival had gewonnen. Leuk misschien voor wie ervan houdt, maar dat historische feit is niet de reden waarom deze dag voor mij in de categorie “onvergetelijk” staat. Daarover zo dadelijk meer.

De vroege ochtend begon rustig met een kalme zee, weinig wind en wat zeemist. Onze Blauwborst was nog steeds aan boord en had intussen gezelschap gekregen van een Graspieper en een Gekraagde Roodstaart. Op zee gebeurde verder betrekkelijk weinig, maar enkele oplettende varensgasten hadden opgemerkt dat de Plancius een westelijke koers had genomen, richting Faer Oer. Korte tijd later kwam het bericht dat we een “medical situation” hadden: één van onze medepassagiers moest per helikopter (zie hier het blog met meer informatie) voor behandeling naar het ziekenhuis op Faer Oer worden gebracht. Naderhand bleek dat het voor de zieke gelukkig allemaal goed is afgelopen, maar zij en haar echtgenoot kunnen de reis helaas niet samen met ons afmaken.

Na het ontbijt leek het aanvankelijk zo’n dag te worden die zonder gedenkwaardige momenten zou verlopen: aangenaam, maar niet om heel lang over na te praten. De Tapuit vloog een paar keer rond het schip, de Drieteenmeeuwen deden hun ding, iemand ontdekte een Gekraagde Roodstaart, maar dat was het wel zo’n beetje. Dachten we. Want toen besloot de Graspieper in zijn laatste uren op deze aardkloot de show van zijn leven weg te geven, met het bovendek als podium. De plat op hun buik liggende fotografen vormden een welkome windbreker en warmtebron voor het kleine beestje, dat tot vertedering van ons allemaal op jassen, schouders en schoenen van de aanwezigen ging zitten. Zo hield hij ons tot de lunch bezig.

Daarna leek de rust in eerste instantie weergekeerd, maar dat liep toch anders. Marijke had me op de brug die ochtend al verteld dat wij iets ten noorden van de Faer Oer in een overgangsgebied terechtkwamen, waar de oceaan snel dieper werd, van 300 naar ruim 2000 meter, goed voor walvissen. We zullen zien, denk je dan eerst nog. Maar ik had de laatste hap van mijn lunch nog niet doorgeslikt of er werd geroepen dat er walvissen in de buurt waren gesignaleerd. Het schip draaide bij en binnen no time brak er een vrolijke chaos los. Als uit het niets doken over al rond het schip tientallen, nee honderden Grienden op! Overal waar je maar keek zag je de glanzend zwarte lijven met de karakteristieke achterwaarts gebogen rugvin en stompe kop en klonk geblaas en geproest. Regelmatig kwamen de dieren tot enkele meters van het schip, dobberend op de rustige deining. Wat een feest!

Maar daarmee was het nog niet gedaan. Plotseling riep Hans van Inezia Tours: Butskoppen op acht uur! Op een paar honderd meter aan bakboordzijde zagen we de langgerekte, bruine walvissen met een hoge sikkelvormige rugvin door de deining rollen. In de kijker was de bolle kop met de korte dolfijnachtige bek duidelijk te zien. Blijkbaar vonden drie van de Butskoppen uit een groep van mogelijk vijftien dieren de stilliggende Plancius een onderzoekje waard. Ze kwamen steeds dichterbij, zwommen rondjes rond het schip en doken onder de ogen van de verbouwereerde passagiers zelfs een paar keer onder de scheepsromp door. Ademloos lieten ze ons na dit schouwspel achter. Ik zag deze reis nog niet eerder zo veel breed grijnzende gezichten! De stemming bij de recap & briefing was uitgelaten.

Het bleef tot ver na het diner nog onrustig aan boord… What a day!

Toon Vernooij

Lees ook het blog van reisleider en expert Pieter van der Luit: www.polarxl.nl/blog

Geplaatst op: 20 mei 2019


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...