counter on tumblr
 

Vandaag staat in het teken van de kennismaking met de groep, het schip en de Noordzee. Wij verzamelen met schitterend weer op het station bij de bussen die ons naar het schip brengen. De groep bestaat uit ongeveer 100 enthousiaste poolreizigers die allemaal netjes op tijd zijn. Na een korte douanecontrole schepen wij in op onze thuishaven voor de komende 12 dagen: de Plancius. Een voormalig onderzoeksschip dat is omgebouwd voor expeditiecruises naar de poolgebieden.

Het schip is redelijk groot met vijf dekken en aan alle kanten veel ruimte om buiten te staan. De hutten zijn wat knus, maar alles zit er in. Na de lunch krijgen wij een veiligheidsinstructie die wordt gevolgd door een simulatie van een noodsituatie. Nuttig, want het blijkt voor velen toch lastig om het zwemvest aan te trekken.

Iets later dan gepland vertrekken wij uit de haven van Vlissingen. Uiteraard is het vogelen al meteen begonnen. In de haven ligt een braakliggend gebied met een kolonie Lepelaars. Die laten zich goed zien. Verder zien wij meeuwen, Visdieven, ganzen, Regenwulpen, een Zwarte Stern en nog wat ander grut. De laatste kans om landvogels te zien voor wij het ruime sop kiezen.

Wij varen richting de monding van de Westerschelde. Bij het uitvaren van de haven hebben wij goed zicht op het Rammekensschor. Een klein natuurgebiedje dat dankzij Vogelbescherming is aangewezen als beschermd natuurgebied. Belangrijk, want de haven wil graag uitbreiden en de kans is groot dat het gebied daarvoor zou worden opgeofferd. Wij passeren de boulevard van Vlissingen, waarbij vooral opvalt hoeveel strandhuisjes er staan. Best leuk voor strandliefhebbers, maar waarschijnlijk minder voor de vogels die in de duinen broeden.

Op open zee spotten wij de eerste echte zeevogel: de Jan-van-Gent. Een witte vogel met de grootte van een gans. Lange, smalle, zwartgepunte vleugels, lange nek, puntige staart en een opvallend lange snavel. Wij zien hoe hij of zij met de kop naar voren en naar achter gevouwen vleugels in zee duikt.

Tegen zonsondergang varen wij op de Bruine Bank. Een bijzonder moment voor ondergetekende, omdat wij (Vogelbescherming) ons best doen om de Bruine Bank aangewezen te krijgen als beschermd natuurgebied. De Bruine Bank is een permanent overstroomde zandbank die van groot belang is voor zeekoeten en alken. Die verblijven daar in zeer grote aantallen in de winter en het vroege voorjaar om aan te sterken voor zij naar hun broedgebieden trekken. De vogels zien wij nu niet, want zij zijn al vertrokken naar hun broedgebieden op de rotskusten in het noorden.

In de avond verwelkomt de kapitein van het schip, een Rus, ons met een drankje en een korte speech. Daarna stellen de gidsen zich voor aan de groep. Experts met veel kennis van zeevogels en zeezoogdieren, maar ook deskundigen op het gebied van de geschiedenis van het Noordpoolgebied, archeologie, geologie en (ondergetekende) het milieurecht. Na het eten sluiten wij de dag af met het ‘lijsten’ van de soorten die wij vandaag hebben gezien. En daarna gaat iedereen richting hut om bij te komen van een mooie, lange dag. De slaap vatten is niet makkelijk, want het schip begint meer te deinen en het is warm in de hut. Voor de liefhebber begint morgen om 6:00 het programma weer als wij aankomen bij de Doggersbank.

Harm Dotinga

Lees ook het blog van reisleider en expert Pieter van der Luit: www.polarxl.nl/blog

Geplaatst op: 17 mei 2019


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...