counter on tumblr
 

De laatste dag aan boord van de Plancius begint vroeg in de ochtend. Of eigenlijk begint die al de avond tevoren. Velen zijn in de bar blijven hangen en wachten het geschikte moment af om weer naar buiten te gaan. Na een stevige borrel gaan de hardcore vogelaars en vele andere passagiers tot laat in de nacht op het dek staan om IJsberen en andere dieren te spotten. Het is 24 uur licht, dus geen reden om vroeg naar bed te gaan. Er waait een koude wind (brrr), maar die trotseren wij in vele laagjes kleding.

De Plancius vaart op een zijarm van de Isfjord (Ekmanfjord), waar wij intensief maar vruchteloos zoeken naar gele stipjes in de ijsmassa. Eerder die avond waren al twee IJsberen gespot. Dat was op flinke afstand, waardoor zij nauwelijks te zien zijn op foto’s (‘ijsbeerpixels’). Er zijn wel Rendieren, Ringelrobben en een enkele Poolvos gespot. Ongelofelijk hoe sommigen er in slagen iets te herkennen in het witte ‘niets’. De Plancius zet koers naar een andere zijarm van de Isfjord (Billefjord). Tijd voor de meesten om eindelijk een paar uurtjes slaap te pakken.

Kort voor het ontbijt komen wij aan bij de ijsvlakte aan het eind van de Billefjord. Vlakbij het verlaten mijnwerkerstadje Pyramiden, genoemd naar de nabijgelegen berg in de vorm van een driehoek. Er hangt bewolking in de omgeving, maar precies in de baai waar wij zijn, schijnt de zon. Het uitzicht is fenomenaal met uitzicht aan alle kanten op sneeuwbedekte ‘spitse’ bergen en een zeer brede gletsjer. Op de ijsvlakte liggen Ringelrobben én zijn drie IJsberen gespot. Twee van de beren laten zich herkenbaar zien. Dichterbij dan de vorige keer, maar nog steeds op behoorlijk grote afstand.

Na de lunch vaart de Plancius naar een ander deel van de fjord waar wij kunnen genieten van een werkelijk schitterend landschap. Prachtige rotsformaties gelegen in een bocht in de fjord. Daar gaan wij met de zodiacs aan land voor een wandeling langs de waterkant. De gidsen dragen geweren voor het geval wij IJsberen tegenkomen. Tijdens de wandeling zien wij Rendieren, Eidereenden, Kleine Rietganzen, Sneeuwhoenders, IJseenden, Paarse Strandlopers en verschillende andere soorten. Een Poolvos rent dichtbij langs ons, deels nog in zijn witte winterjasje.

Onder de watervogels bevindt zich een bijzondere soort: een eend met oranjerode snavel en voorhoofd, groen bovenzijde, grijze kruin en roze borst. De Koningseider. Eén van de soorten die ik voor het eerst in mijn leven zie. Een ‘lifer’ in vogelaarsjargon. Dat is zeker niet de enige lifer van deze vakantie, want veel vogels (Kleine Alk, Dikbekzeekoet, Zwarte Zeekoet, Ivoormeeuw) en zeezoogdieren (Groenlandse Walvis, Beluga, Walrus en vele andere) had ik ook nog nooit gezien.

Teruggekomen op het schip genieten wij van het bijzondere landschap dat in de volle zon aan ons voorbij trekt als wij richting de haven van Longyearbyen varen. De eindbestemming van onze North Atlantic Odyssey. Wij sluiten de avond af met mooie woorden van expeditieleider, Morten, reisleider Pieter en een uitgebreid dankwoord van één van de reisgenoten. Reisgids Eduard laat met zijn vrolijke Hagenese accent de vele hoogtepunten van onze reis nog een keer de revue passeren. De tijd in het ijs met de Groenlandse Walvissen zal iedereen onthouden, maar ook de ‘lege’ open oceaan en de schoonheid van Jan Mayen en Spitsbergen zal in ieders geheugen staan gegrift. Kwetsbare natuur waar wij voorzichtig mee moeten omspringen. Een vogelsoort die er voor mij uitspringt is de Noordse Stormvogel (‘Nosto’) die ons de hele reis in grote aantallen heeft begeleid. Hulde voor deze mooie en taaie zeevogel!

Morgen gaan wij van boord en zullen wij onze intrek nemen in onze hotels in Longyearbyen, waar de meesten van ons nog enkele dagen verblijven. Donderdag vliegen wij dan terug naar Nederland.

Harm Doting, Vogelbescherming Nederland

Lees ook het blog van reisleider en expert Pieter van der Luit: www.polarxl.nl/blog

Geplaatst op: 27 mei 2019


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...