counter on tumblr
 

5 - Op naar Jan Mayen

03-08-2021

De rest van de dag gisteren zou redelijk rustig blijven. Wat obligate waarnemingen, maar niet veel krenten die de pap heel erg lekker zouden maken. Met een toenemende wind werd de zeegang ook wat ruiger en zochten veel mensen binnen hun vertier. Het hoogtepunt van het interne vermaak was de traditionele Natuurpuntquiz.

Vragen in verschillende categorieën, aangevuld met een bonusvraag en een (dit keer niet noodzakelijke) schiftingsvraag geven de deelnemers die in groepjes van 5 meedoen, de mogelijkheid mee te dingen naar enkele fantastische prijzen. De groepsnamen zijn wild, fantasierijk met soms een vleugje nostalgie: “Mokum”, “Raped by dolphins”, “Awesome” en “The wild Orca’s” zijn maar een paar van de voorbeelden.

Sinds de eerste versie van de quiz in 2014 is het een bekend gegeven dat Nederlanders geen schijn van kans hebben de quiz te hebben, hoe veel kennis, ervaring en kwaliteit er ook in hun team zit. Het is ons gewoon niet gegeven de fijne kneepjes van het Belgische levenslied, de namen van de kinderen van Walter Planckaert en/of alle biljarters uit de derde zaterdagdivisie, afdeling Zuid-oost, te kennen. Maar, zoals Pierre de Coubertin ooit gezegd schijnt te hebben “meedoen is belangrijker dan winnen”. Daar hebben we ons dan maar aan vastgehouden.

Vanochtend was het ander weer. Pittige wind, aangevuld met ongunstige deining. Hoewel het aantal mensen met zeeziekte heel klein is (0 of 1 ongeveer), zijn sommige mensen vanochtend al wel vroeg op. Door de wind zijn de golven wat hoger en is het echter lastig soorten ontdekken. Dat laatste lukt pas later in de middag als de wind zo goed als verdwenen is. Dwergvinvis, Griend, Witsnuitdolfijn en Bultrug sieren de lijst der waargenomen zoogdieren en Eider, Steenloper, Regenwulp en Goudplevier doen dat bij de vogels.

Jan Mayen bereiken we volgens planning ergens midden in de nacht, maar als het weer goed blijft, zullen we in de loop van vanavond al een eerste blik op de punt van de Beerenberg, het hoogste punt van het eiland, kunnen werpen….

Vanaf de Atlantische Oceaan, tussen Fair Isle en Jan Mayen,

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 30 mei 2018


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...