counter on tumblr
 

1 - Trossen los

03-08-2021

Voor de zesde keer op rij hebben we een volledig schip gecharterd om van Nederland naar Spitsbergen te varen. Dit jaar doen we dat weer samen met onze Belgische vrienden van Natuurpunt, niet toevallig ook de organisatie waar we het voor het eerst mee deden. Samen met hen is de vierde keer dat we op een schip vol natuurliefhebbers de zee afturen naar vogels en zoogdieren. Eén keer (in 2016) was dat in tropische wateren en nu voor de derde keer in wat koeler water, op weg naar het ijskoude water van de Arctis.

De reis naar Spitsbergen doen we inmiddels voor de 10e keer, maar niet alle keren hadden we de volledige boot voor onszelf; soms deelden we het schip met andere reizigers. Voordeel van het hele schip voor één groep is echter dat iedereen dezelfde motivatie heeft om mee te gaan: we willen van alles zien! Niet alleen de prachtige omgeving van eilanden als Fair Isle en Jan Mayen en het pakijs zijn een doel, ook vogels, walvissen, dolfijnen en hopelijk zo’n grote, wittige pluizenbol zijn dingen die iedereen graag wil zien. Dat maakt dat de groep vanaf het allereerste moment al behoorlijk homogeen is, want iedereen verwacht zo’n beetje hetzelfde.

Als je deze reis al voor de 10e keer doet, heb je natuurlijk ook al de nodige ervaring opgebouwd. Je leert bepaalde zaken inschatten en interpreteren. Wat meteen opviel rond het vertrek is dat de reizigers zo gemotiveerd zijn, dat iedereen op tijd was, klaar om te vertrekken. Zelfs de traditionele treinvertraging in Zeeland bleef uit, de files die richting Vlissingen stonden, leverden geen problemen op en iedereen wist de haven makkelijk te vinden.

Vlak na het middaguur konden we beginnen met het aan boord gaan. Eén voor één kwam iedereen binnen, nam de sleutel en de traditionele Inezia poolmuts in ontvangst en zeer rap waren we klaar om te vertrekken.

Tijdens het kalibreren van het kompas – wat gebeurt door een paar rondjes te varen in de haven – stond iedereen al aan dek en barstten de waarnemingen los: veel te verwachten soorten als Visdief, Eider, Zilvermeeuw en Scholekster, maar ook al de eerste krentjes: Slechtvalk, Grote Bonte Specht, Gewone én Grijze Zeehond en de eerste Bruinvissen van de trip.

Eenmaal uit de Westerschelde, voorbij Westkapelle, is koers gezet richting het noorden. Na wat kennismakingen, de verplichte veiligheidsoefening en een heerlijk diner sluiten we de dag af met de soortenlijst en gaan we richting onze hut voor een welverdiende nacht slapen op een heerlijk rustige zee.

Vanaf de Plancius op de Noordee,

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 25 mei 2018


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...