counter on tumblr
 

Vroeg op vandaag, want we varen vanuit het zuiden over een onderwaterberg. Eerst is het 3500 m. diep en kort daarop 500 m. Op deze plaatsen zijn er heel vaak walvissen te zien. Er wordt namelijk veel voeding door de stromingen naar boven gestuwd. Helaas voor ons is het stil. Ik zie wel een Grote Burgemeester, een Bontbekplevier en wat alken. Kort voor het ontbijt zien we een groepje Zadelrobben. Tijdens het ontbijt zien we het eerste ijs langs glijden.

Na het ontbijt sta ik een poosje op het voordek en geniet van de mooi geleurde ijsschotsen met ook nu weer een groep Zadelrobben. We varen soms door een veld met grote schotsen dan weer vrijwel open water. Later in de middag varen we wat dichter ijs in, we hopen hier een IJsbeer te spotten en jawel tegen 17.00 uur is het zover. Bingo een prachtig exemplaar, een jong mannetje die net een Ringelrob heeft gevangen. Rondom hem zitten de grote Burgemeesters te wachten. Wat een geluk dat we zo’n mooie beer treffen. Hij voelde zich toch wat onzeker en met de prooi in de bek gaat hij de ijsschots af en zwemt naar een schots verder. Daar kunnen we ook nog prima observeren. We liggen nu helemaal stil en drijven op de wind langzaam richting IJsbeer. Het is en blijft een feest. Uiteindelijk duikt hij opnieuw in de ze. En zwemt uit beeld.

‘s Avonds wil ik de middernachtzon fotograferen dus blijf ik in de lounge. Totdat het middernacht is. Ik sta nu alleen op het voordek het is echt windstil een spiegelgladde zee en een lekkere zon in het NOORDEN. De Noordse Stormvogels zeilen rond de boot en laten hun perfecte onderkant zien. Na de beer is dit het mooiste moment van de dag.

Vanuit het pakijs, 300 kilometer van de kust van Groenland,

Abe Maaijen

Geplaatst op: 5 juni 2017


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...