counter on tumblr
 

3 - Verstekelingen

01-08-2021

Nadat Pieter gisteravond zijn stukje voor het blog had verstuurd, kregen we nog twee verstekelingen aan boord: een postduif en, jawel, een Jan-van-Gent. De laatste ging op de voorplecht aan stuurboord op de railing zitten, waar hij/zij zeer uitgebreid het verenkleed ging zitten oppoetsen. Wie nu nog geen foto van een Jan-van-Gent heeft, heeft geen fototoestel bij zich….

In de ochtend zat de vogel nog steeds aan boord en zet de bemanning het voordek af zodat de vogel rustig kan overleggen of hij het wel gezien heeft om op eigen gelegenheid van dek af te vliegen. Het duurt uiteindelijk tot vlak voor de lunch voor de vogel besluit om van boord te gaan. Niet vliegend, maar door het touwgat aan de voorkant van het schip stapt de vogel letterlijk van boord, op weg naar eten in het water.

Vanwege de zuidenwind is het nu minder luw op de brug dan gisteren, toen de stuurhut de noordnoordoosten wind aardig tegenhield, maar met een paar laagjes kleding zijn de 10 graden makkelijk te trotseren. Onze kapitein is zo aardig deze ochtend op een mijl of 12 van de Schotse kust te varen, zodat we ook wat kustvogels kunnen zien. De laaghangende bewolking maakt het zicht echter – zonder kijker – maximaal 300 meter. Toch zag ik al heel veel Zeekoeten, alleen of in groepjes, voorbij komen en verder meerdere Jan-van-Genten, Drieteenmeeuwen en Noordse Stormvogels. Anderen zagen al wat Alken en een enkele Papegaaiduiker, maar die krijgen we hopelijk op Fair Isle nog genoeg en vooral ook dichterbij te zien.

Ook al zagen we vanochtend, in tegenstelling tot gisteren, nog geen zeezoogdieren, toch vinden Anneke en ik nu al dat deze reis niet meer stuk kan!

Om 11 uur hadden we een interessante lezing over klimatologische omstandigheden van het poolgebied en voor vanmiddag staat een spannende briefing over Fair Isle en de zodiacs op het programma. Spannend!

Verwachtingsvolle groet van,

Paulien Winnubst uit Lutjebroek

Geplaatst op: 31 mei 2017


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...