counter on tumblr
 

2 - Dwaalgasten

01-08-2021

Na het fantastisch mooie weer dat ons gisteren ten deel viel, was de eerste ochtend op zee een beetje een dompertje. Mistig, flink frisser met zelfs af en toe wat regendruppels. Het mindere weer draaide overigens vlot om naar acceptabel, zonder dat het nou prachtig zomerweer was, maar in ieder geval weinig wind en droog.

De soorten waar we vandaag op hoopten zijn allemaal zeesoorten, zowel vogels als zoogdieren. Uiteraard Jan-van-Genten, Drieteenmeeuwen, Alken, Zeekoeten en met wat geluk zelfs de eerste Papegaaiduiker bij de vogels en Bruinvissen, Witsnuitdolfijnen en Dwergvinvissen bij de zoogdieren. Om de verrassing vast te verpesten: die hebben we allemaal gezien, maar daar bleef het bepaald niet bij.

De eerste mensen waren om een uur of 6 present bij het koffieapparaat, maar pas een uurtje later was de mist weg en kwamen de eerste soorten in beeld. Eerst veel Alken, aangevuld met Drieteenmeeuwen en later de eerste genten, een enkele Noordse Pijlstormvogel; ook de eerste Dwergvinvissen werden ruim voor het ontbijt al bijgeschreven. Na het ontbijt stroomt het dek snel vol en genieten we van heel veel vogels. Hoogtepunten bij de te verwachten soorten zijn waarschijnlijk de Jan-van-Genten die in grote aantallen vlak langs de boot komen zeilen, tot groot genoegen van de vele fotografen aan boord.

Rond het middaguur heeft de kapitein de boot bij de Doggersbank gemanoeuvreerd, precies op de westelijke rand van deze onderzeese zandhoop. De Noordzee is hier in de omgeving ruim 50 meter diep, maar bij de Doggersbank is de diepte aanzienlijk minder, zo’n 25 meter. Bovendien zitten hier absurd veel vissen, getuige ook de vele vissersschepen die hier hun jaarwinst proberen binnen te halen. De volgende uren volgt het schip de rand tussen diep en ondiep water en dat hebben we geweten.

Verklapte ik eerder al dat we alles wat we verwachtten gezien hadden, dan vergeet ik voor het gemak te vertellen dat we zo veel meer gezien hebben dan we op voorhand verwacht hadden. Waar ik eerder schreef dat we Bruinvissen, Witsnuitdolfijnen en Dwergvinvissen gezien hadden, want dat is wat je hier kunt verwachten, kan ik dan nu melden dat we tussen de 80 en 100 Bruinvissen gezien hebben, zo’n 40 Witsnuitdolfijnen (sommige tegen het schip aan schurkend en bijna helemaal uit het water springend) en bijna 20 Dwergvinvissen.

Die Dwergvinvissen zijn notoire rotzakken. De kleinste van de noordelijke baleinwalvissen, niet zo groot als je van een walvis wellicht zou verwachten en daardoor niet heel erg opvallend, en vooral erg gewiekst in het 1 of 2 keer boven komen om adem te halen en dan voorgoed uit beeld te verdwijnen, daarbij het gros van de passagiers zonder ook maar zoiets als een goede blik op een Dwergvinvis te gunnen. De Engelse naam voor Dwergvinvis is Minke Whale en in het Engels hebben ze de niet bepaald florissante bijnaam Slinke Minke of Stinky Minke. Om maar aan te geven dat ze lastig te zien zijn. Eén van de laatste Dwergvinvissen die wij zagen behoorde overigens niet tot die categorie, het dier kwam op een meter of 15 voor de boeg omhoog en liet zich zeer goed bekijken, tot groot genoegen van de aanwezigen.

Ook meer dan verwacht hier midden op zee zijn “dwaalgasten”. Niet per se vogels uit Amerika of oostelijk Siberië, maar wel vogels die in dit habitat niets te zoeken hebben. Een Boerenzwaluw leeft hoofdzakelijk van vliegen en insecten, soorten die boven zee zo goed als niet voorkomen. Toch hadden we een Boerenzwaluw rond de boot. Net als een Geelgors, heeft hier ook niets te zoeken, net als een Graspieper hier tevergeefs naar gras kwam zoeken om in te piepen. De overtreffende trap van soorten die hier niets te zoeken hebben en één van de kanshebbers voor soort van de dag was de Grauwe Vliegenvanger die rond het schip vloog. Op zoek naar insecten en dat met enig succes zelfs. Daar bleef het niet bij, er bleek zelfs een tweede Grauwe Vliegenvanger aan boord te zijn.

Toch werd zelfs die onverwachte soort niet de soort van de dag. Die eer kwam een insect toe. In en rond de brug fladderde enige tijd een prachtige Kolibrievlinder rond, en veel gekker met soorten midden op zee zal het toch echt niet worden deze reis….

Vanaf de Noordzee, op weg naar Fair Isle,

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 30 mei 2017


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...