counter on tumblr
 

1 - Lang verwacht

01-08-2021

Lang, heel lang, soms wel bijna twee jaar lang, hebben sommige mensen moeten wachten sinds hun boeking om met de North Atlantic Odyssey mee te gaan. Voor anderen duurde het veel minder lang, dit jaar gebeurde het zelfs de iemand letterlijk de dag voor vertrek nog besloot mee te gaan. Voor iedereen geldt dat ze er erg veel zin in hebben overigens.

Om iets voor twaalven vertrekken we van station Vlissingen per bus naar het havengebied, een kleine twintig minuten rijden. Ondanks een flinke poging tot sabotage van de Nederlandse Spoorwegen, waardoor een handvol mensen vast kwam te zitten in de trein, bleek iedereen ruim op tijd bij de boot te zijn. Na een eerste verkenning van het schip, een eerste kop koffie of thee, het bewonderen van de lokale Lepelaars en het uitzwaaien van de laatste mensen aan de kade, waren we al op de Westerschelde.

Voor het eerst sinds 2011 vertrekt het schip weer uit Vlissingen en niet meer uit Hansweert. Voordeel is dat je dan twee uur eerder op zee zit, nadeel is dat de safety briefing ter hoogte van Vlissingen zelf is en de wegbrengers die op de boulevard van Vlissingen aan het uitzwaaien waren er nu wat bekaaid van afkwamen. Qua terugzwaaien vanaf de boot, zeg maar.

Het weer is prachtig, een heerlijke, wolkeloze hemel met een zalig temperatuur van rond de 20 graden. De eerste soorten zijn Grote Stern, Zilvermeeuw, Kleine Mantelmeeuw en een clubje Steenlopers aan de oever, maar ook de eerste Grijze Zeehond steekt zijn kop al snel boven water. Omdat er vrijwel geen wind staat, is de zee vrijwel helemaal vlak, en een vlakke zee is een eerste vereiste voor het zien van onze kleinste dolfijnensoort: de Bruinvis.

We worden niet teleurgesteld: een paar hier, een tiental daar, steeds dichterbij en steeds meer worden het er. Uiteindelijk zien we er meer dan 50 in de loop van de dag. Ook wat andere dolfijnen worden gezien, maar omdat die zich maar heel kort laten bekijken komen we niet verder dan dat het waarschijnlijk Tuimelaars zijn, helemaal zeker weten doen we het niet. Deze reis is een samenwerkingsverband tussen Inezia Tours en Vogelbescherming Nederland, dus ook vogels krijgen flink de aandacht.

Hoewel we nog niet al te ver uit de kust zijn, zien we de eerste zeevogels ook al: Jan-van-Genten, een Grote Jager en zelfs de eerste Noordse Stormvogel worden al bijgeschreven, zelfs nog voor het avondeten. Dat avondeten is, traditiegetrouw, weer ongelooflijk lekker. Likkebaardend gaan alle drie de gangen naar binnen, de verwachting voor de komende maaltijden zijn meteen hoog gespannen.

Inmiddels zitten we vroeg in de avond, nog steeds op een vrijwel spiegelgladde zee, de vogellijst bij te werken. Een dag vol nieuwe indrukken en mooie waarnemingen en vol verwachting naar morgen is bijna ten einde….

Vanaf de Noordzee, op weg naar Fair Isle,

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 28 mei 2017


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...