counter on tumblr
 

9 - Ongelooflijk

01-08-2021

Het ongelofelijke is gisteren gebeurd!

Gisteren na het diner, bestaande uit Crostini vooraf, lamsrack of vis als hoofdgerecht en een heerlijk toetje na, hebben we nog even op het dek gestaan. We hebben inmiddels het eerste ijs bereikt en genieten van het prachtige licht en het ijs in een mooie gladde zee. Het plan voor vannacht bespreken we. Is de wacht goed verdeeld, wat is het wekschema voor andere bijzondere waarnemingen dan de IJsbeer die via Jan gemeld wordt, en last but not least, Lilian, de assistent hotelmanager, zorgt voor wat snacks in de bar voor de ” night observers”. Het is echt geweldig wat je allemaal geregeld kunt krijgen als je met Inezia Tours reist. Zelfs als Inezia oprichter Pieter van der Luit er niet bij is, zijn zijn contacten aan boord de afgelopen tientallen jaren telkens veel waard. Er staat dan ook een grote doos mars voor ons klaar. Dank je wel Lilian en Dejan (en Pieter)!

Ik ga om 21.30 uur naar bed, want ik mag van 2 tot 4 uur aan de bak. Ik ben net uitgekleed als er omgeroepen wordt dat de koers wordt veranderd omdat er een gele plek op het ijs is gezien. Dat zou een IJsbeer kunnen zijn, dus hup weer in mijn kleren, en echt alle lagen weer aan want het is koud. Bij de trap zie ik dat ik mijn lenzen nog niet in heb. Verd……., gauw terug en lenzen in.

Boven aangekomen staan er drie IJsberen, moe met twee jongen. Hartstikke dichtbij, maar daardoor ook alert. Na ongeveer een kwartier gaf moe IJsbeer het startsein en gaan ze zwemmend er vandoor. We genieten allemaal ontzettend van dit schouwspel, sommigen ontroerd en ‘ de jongens’ halen een fles Jägermeister uit hun hut om dit met ons te vieren.

Maar hoe ongelofelijk is dit. We hebben nog maar net twee uur daarvoor het ijs bereikt. En dat wil ook niet meer zeggen dat we een paar miezerige ijsschotsen zijn tegengekomen.

Velen hebben mooie foto’s kunnen maken. Al eerder zijn er tijdens een recap foto’s getoond van een deelnemer van de Inezia groep, Inge Jansen, en dit zal zeker weer een keer gebeuren. Overigens is er een mogelijkheid gecreëerd mooie foto’s die door de groep zijn gemaakt op een pc op te slaan zodat deze gedeeld kunnen worden.

Na de opwinding naar bed, want mijn nacht is maar kort. Om 1.45 uur staan ik op de brug. Fantastisch om te midden van veel ijsschotsen, midden in de nacht, maar wel in daglicht op te zijn. De nacht verloopt rustig zonder IJsberen.

Vanmorgen wordt nog veel nagepraat over gisterenavond.

Deze dag verloopt verder vrij rustig. We zien prachtige Ivoormeeuwen en zien vijf Klapmutsen . Volgens Arjen zeer bijzonder om er zoveel per dag te zien. Maar inmiddels weet ik zeker dat deze reis heel bijzonder is, met heel veel hoogtepunten.

Even bijzonder vind ik vanavond de barbecue die op het programma staat. In Nederland is het momenteel 30 graden, daar lijkt me een barbecue heerlijk. Maar tussen Groenland en Spitsbergen bij een temperatuur van -3 graden weet ik het zo net nog niet.

Josien, tussen het ijs

Geplaatst op: 29 mei 2017


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...