counter on tumblr
 

7 - Op Jan Mayen

01-08-2021

Gisteravond, bij de dagelijkse bespreking van de checklist voor Inezia Tours gasten viel het op dat het aantal vogelsoorten dat we zien per dag afneemt. Maar de meer bijzondere soorten gaan nu komen en we hebben vandaag wel heel veel walvissen gezien. Iedereen is enthousiast en geniet van deze bijzondere reis.

Een derde deel van de gasten is niet van plan om op Jan Mayen de 10 km lange wandeling maken. Zij gaan wel aan land, lopen daar wat rond, bezoeken de basis en kunnen een stempel in hun paspoort halen. Hopelijk kan het doorgaan. De voorspellingen voor morgen zijn goed.

Om 5 uur ben ik wakker en het valt me op dat het schip nog behoorlijk heen en weer gaat. Als ik om 6.30 aan dek ben waait het stevig, naar later blijkt windkracht 6. Het wordt nu wel echt spannend hoor of het gaat lukken, maar de wind lijkt iets af te nemen en het is nog drie uur varen! Jan Mayen is dan al wel te zien, het ziet er prachtig uit. Eerst maar ontbijten en dan maar afwachten.

Na het ontbijt nam de spanning toe. De rugzakken met lunchpakket waren al ingepakt en sommige mensen zijn er al helemaal klaar voor. Alleen de reddingsvesten worden nog niet gedragen.

YES. Om 8.45 geeft Jan, de expeditieleider het verlossende woord. Het weer is rustig genoeg om te landen en om 9.45 gaan de eerste gidsen aan land om onze zodiac’s bij de landing op te vangen. Om 10.00 uur gaat de eerste zodiac met wandelaars weg. We hebben dia’s gezien over behoorlijk ruige landingen dus er is wel wat spanning merkbaar. De wind is gunstig. De baai waar we landen ligt in de luwte van de vulkaan, dus we hebben een super rustige landing! VOET OP JAN MAYEN! Vorig jaar is dit niet gelukt met de Ortelius, maar nu wel!!!!!! We zijn ook het eerste cruiseschip van dit jaar dus men is erg enthousiast. We worden ontvangen door de verantwoordelijke leidinggevende die een praatje over Jan Mayen houdt. Daarna kunnen we naar binnen, voor koffie, maar ook om de winkel te bezoeken en ons ook paspoort te laten stempelen . Om 12 uur is iedereen binnen geweest en kunnen we gaan wandelen. Bill, één van onze gidsen voorop en Alex is de hekkensluiter.

Er is volop tijd om de wandeling te maken, je kunt er niet verdwalen tenzij je van het pad gaat, en er is dus voldoende ruimte om niet in colonne te hoeven lopen.

Het is een prachtig, heel ruig eiland, met zwart zand en zeer bijzondere begroeiing als er al iets kan groeien. Het zijn hoofdzakelijk mossen en saxifraga’s, de echte kenners zullen er nog wel andere planten herkennen. Op een moment verlaten we de onverharde weg en lopen op lavazand en stenen naar de rand van het eiland. Dit was ongeveer 1 km en heel zwaar. Maar oh wat was dit de moeite waard. We kwamen bij de kliffen waar onder andere een kolonie Kleine Alken huist. Vonden we de Papegaaiduikers al geweldig, dit zijn ook vreselijk leuke beestjes. Omdat ze heel dicht bij zitten waren ze ook goed te fotograferen. Echt geweldig. Verder zitten er Eidereenden, een Zwarte Zeekoet, Grote Burgemeesters en Noordse Stormvogels. Hier en daar zien we ook een Papegaaiduiker vliegen. Op deze plek rusten we en wordt de (rest van de) lunch gegeten.

Aan het eind van de wandeling komen we uit bij een strand waar walvisbotten liggen en waar ook Nederlanders liggen begraven. De Ortelius is inmiddels om gevaren en de zodiac’s komen om ons op te halen. Vanavond is de briefing en horen we hoe het programma voor morgen eruitziet. In ieder geval houdt Pieter de Vries, gids van Inezia, een fotopresentatie over Spitsbergen.

Josien, wegvarend van Jan Mayen

Geplaatst op: 27 mei 2017


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...