counter on tumblr
 

6 - Naar de Noord

01-08-2021

Vandaag, 25 mei, is de tweede zeedag van Faire Isle naar Jan Mayen. Inmiddels wordt het niet meer echt donker, een rare gewaarwording hoor. Zoals gebruikelijk sta ik om 6.30 uur aan dek. We hebben inmiddels weer de Europese tijd, dus het blijft lang leeg op het dek omdat de nacht een uur korter duurde. De zee was weer spiegelglad, maar het is mistig en de boot vaart erg langzaam. Omdat het koud is en je weinig ziet, heb ik de checklist in excel ingevoerd. Inmiddels zitten we op 88 vogelsoorten!

We zouden tussen 6 en 8 uur de poolcirkel passeren, naar dat zal nu wel wat later worden. Om even over half acht trok ineens de mist op en hadden we weer goed zicht. Om 8.05 uur zat ik aan het ontbijt met een schaaltje vers fruit en havermout. Ik had net drie happen gegeten toen er omgeroepen werd dat er Orka’s voor de boot zaten. Gelukkig had ik alles nog bij me, dus rennen, met jas verrekijker en fototoestel naar het dek. Overal kwamen mensen vandaan gerend. Sommigen stonden net onder de douche en waren nauwelijks droog. Maar het loonde. De Orka’s zaten niet al te dichtbij, maar lieten zich langdurig en vrij goed zien. Gelukkig konden we daarna een half uur langer ontbijten!

Kort na het ontbijt trok een grote groep walvissen, Butskoppen en Dwergvinvissen langs. Om even voor 10 uur werd iedereen verzocht naar het helikopterdek te komen omdat we de poolcirkel naderden. Een grote thermoskan met warme chocolademelk stond voor ons klaar, natuurlijk met een forse scheut rum erin voor de liefhebbers. Om 10.12 steken we de poolcirkel over, op 66º33′ Noorderbreedte. De scheepstoeter gaat af en er wordt een touw met vlaggen dwars over het dek gehesen. De stemming zat er goed in, of dat ook aan de rum ligt weet ik niet…..

Intussen is het harder gaan waaien en is de zee behoorlijk ruw geworden. Op zee is het relatief rustig, maar de Middelste en Kleinste Jagers zijn actief. Ook de eerste Kleine Alken hebben zich laten zien naast een Grote Burgemeester die boven het helikopterdek hangt.

Morgen Jan Mayen, als het weer is zoals de voorspellingen zijn. Maar Jan Mayen maakt zijn eigen weer is de waarschuwing van onze expeditieleider Jan Belgers. Ik hoop dat het gaat lukken. Morgen zullen we het weten …….

Josien, boven de poolcirkel richting Jan Mayen

Geplaatst op: 26 mei 2017


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...