counter on tumblr
 

Het tijdsverschil tussen Nederland en Aberdeen is een enkel uurtje waardoor al voor het ontbijt flink wat mensen aan dek staan. Het weer is echter niet anders dan in Nederland toen we vertrokken, gewoon heerlijk. Veel zon, droog en een lekker temperatuurtje. Om 7.00 uur, vlak voor het ontbijt, lopen we de haven van Aberdeen binnen. We worden omringd door Alken en Zeekoeten; Noordse Stormvogels zeilen vlak voor de boot langs, maar ondanks intensief speuren hebben we de Tuimelaars nog niet gezien.

Na het ontbijt gaan we met de bus naar twee natuurgebieden net buiten Aberdeen. We nemen echter een korte omweg en rijden eerst door Aberdeen om zo toch ook iets van deze stad mee te krijgen. Bill, onze Schotse gids, vertelt in aanvulling op zijn presentatie van gisteren aan boord bijzonderheden over de stad en wijst allerhande gebouwen aan.

Na een korte rit door het platteland, waarbij we onderweg zwaaien naar de golfbaan van Donald Trump, komen we bij onze eerste stop: Sounds of Forvie. Dit natuurgebied herbergt een broedkolonie Eidereenden en is het een rustplaats voor vele zeehonden. Zowel Grijze als Gewone Zeehonden zijn van dichtbij te zien en fotograferen. Onnoemelijk veel Eiders, Dwergsterns, Noordse Sterns, maar ook Visdief en Grote Stern hebben we gezien. In de duinen tussen onze parkeerplaats en het water wemelde het van de Geelgorzen, Heggenmussen en allerlei andere zangertjes.

In de middag bezoeken we een heel ander, maar niet minder mooi, gebied. Kliffen aan de kust vol met kolonies van Alken, Noordse Stormvogels, Zeekoeten en Kuifaalscholvers. De top van de kliffen is prachtig begroeid met Engels gras en Koekoeksbloemen. Ook zien we onze eerste Papegaaiduikers: dat smaakt naar meer! We gaan weer op weg naar het schip, maar eerst bezoeken we nog de schilderachtige wijk “Fittie” in Aberdeen. De officiële naam van de wijk is overigens Footdee. Het is een oud vissersdorpje aan de oostkant van de haven. Naast schilderachtige huisjes zijn ook hier vogels te zien. We schrijven onder meer Putter bij op onze lijst.

Na een lange maar heerlijke dag zijn we weer aan boord. Vandaag komt een aantal Engelse gasten bij ons aan boord om met ons mee te reizen naar Spitsbergen. Zodra deze nieuwe gasten en de laatste excursiegangers zijn ingescheept, varen we weer uit en zetten koers naar Fair Isle.

We kunnen terugkijken op een heerlijke dag en schuiven tevreden aan bij het diner in afwachting van een volgende mooie dag aan boord.

Josien Schenkels, tussen Aberdeen en Fair Isle

Geplaatst op: 24 mei 2017


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...