counter on tumblr
 

9 - Naar de Noord

24-07-2021

Sneeuwvlokjes vielen er vanochtend vroeg om 4.00. Het begin van onze zeedag vandaag. Na ons vroege vertrek vanaf Jan Mayen hebben we koers gezet naar het Noorden, met een kleine afwijking naar het Oosten. De wind hielp ons mee om snel meters te maken en met een dikke 20 kilometer per uur stoomden we op naar onze volgende bestemming: het pakijs ten Oosten van Groenland. Hoe noordelijker we vandaag en vannacht kunnen komen hoe korter de oversteek naar de kust van Spitsbergen later zal zijn.

Door de windrichting voeren we niet alleen heel snel, ook was de temperatuur heel aangenaam. Natuurlijk is het iets kouder geworden, maar de zon schijnt volop en iedereen heeft zijn zonnebril op. Uit de wind is het heerlijk vertoeven buiten op het dek. Ook vandaag laten enkele Butskoppen zich weer zien en komt er een Grote Burgemeester en de eerste Sneeuwgors voorbij.

Andere deelnemers kiezen ervoor om lekker binnen in de bar een kopje koffie te drinken of te lezen. Ook heeft zich inmiddels een bridge viertal gevormd.

In de ochtend stonden een fotoworkshop van de Inezia fotograaf en een lezing over Antarctica op het programma. Peter, één van de staffleden heeft onderzoek gedaan op een wetenschappelijk station op Antarctica. Hij geeft ons een inkijkje in zijn ervaringen daar. In de middag was het de beurt aan Jip. Hij vertelde over het werk van Vogelbescherming en ging in op de vraag: Vogels beschermen, hoe doe je dat? Uiteraard moesten we ons nieuw verworven kennis direct testen en volgde een heuse “petje op” “petje af “ quiz, of in dit geval “Inezia muts op” “Inezia muts af” . De quiz had drie rondes met elk een eigen winnaar. De winnaars kregen een vogelgids uitgereikt. Naast een hoop lol hebben we ook nog wat interessante dingen geleerd. Om iedereen een kans te gunnen varieerden de vragen van wie was Ortelius, Engelse vogelnamen , het gewicht van een Knobbelzwaan en het aantal redactieleden bij de Vogelbescherming Nederland.

Na de lezing van Jip was het alweer tijd voor de recap en de expeditieleider vertelde dat we nog steeds mooi op koers liggen en we waarschijnlijk morgenochtend om 6 uur het ijs bereiken. Na het diner volgt dan ook een toelichting gegeven op de vogels en andere dieren die we in het ijs kunnen zien. Nu alleen nog maar vol spanning aftellen tot morgenochtend. En alsof het zo moet zijn, begint het in de avond weer te sneeuwen en sluiten we onze 8e dag op het schip prachtig af.

Op weg naar het pakijs,

Team Inezia Tours

Geplaatst op: 30 mei 2016


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...