counter on tumblr
 

Vroeg in de morgen, heel vroeg! De wind leek wat minder, we voeren richting Jan Mayen. Advies van Arjen was om 4 uur opstaan om op de brug aanwezig te zijn we kwamen dan over een ondiepte in de zee en zouden daardoor grote kans hebben op vele waarnemingen. Er waren dus al vroeg mensen aan dek. De Wageningen Boys voorop en de Kleine Alken, Grote Jagers etc. waren aanwezig om te foerageren en ons te plezieren. Het vroege opstaan werd beloond: een Klapmuts rechts voor de boeg!

Tegen achten was tussen de wolken door een glimp te zien van een besneeuwde berg. Zo nu en dan regende het een beetje en bij richting noord varen bleek al snel: Plan A gaat het niet worden.

Dus om zuid heen met, tijdens het ontbijt, mooi zicht op Jan Mayen. De zuidkust, optie B, werd bereikt en het anker uitgegooid.

De Noordse Stormvogels, met honderden rond het schip in de lucht en op het water een prachtig gezicht, werden bekeken en gefotografeerd. De wind trok behoorlijk aan tot 35 knopen de gangway werd neergelaten en de spanning liep op……., gaan we wel of gaan we niet? Iedereen voelde wel aan dat het wel eens niet door zou kunnen gaan. Schuimkoppen op zee en de wind gierend in de touwen.

Eerst maar een vroege, heerlijke lunch en dan.. het verzoek om allen naar de bar de bar te komen waar Sebastiaan de expeditieleider ons meedeelde dat plan C in werking ging. Het was te riskant om met de zodiacs te gaan varen. Dus de kolonel kan naar zijn bananen fluiten. Verzoek was om bananen mee te nemen voor de 18 onderzoekers op Jan W(M)ayen.

Hier en daar was de teleurstelling van gezichten af te lezen, anderen haalden opgelucht adem. Dus nu op weg naar het pakijs waar we eerder dan gepland hopen aan te komen. Het waait nog steeds flink het schip deint lekker zo nu en dan regen, mist en met prachtig zicht op de dat wat er tussen de wolken door van Jan Mayen te zien is vertrekken we. Op dek wordt weer uitgekeken naar vogels en walvissen en de vroege vogels doen een middagdut. Frater en Butskoppen worden er gezien naast Kleinste-, Kleine-, Middelste- en Grote Jager.

De schrijfster van deze blog doet het thuisfront de hartelijke groeten vanaf de Ortelius. De sfeer aan boord is geweldig, Leuke mensen die elkaar steeds beter leren kennen, veel plezier hebben samen en waar naast lol ook veel goede en soms diepgaande gesprekken gevoerd worden.

Namens het reizigersteam, vanaf de Atlantische Oceaan,

Thea Boonstoppel

Geplaatst op: 29 mei 2016


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...