counter on tumblr
 

Vreselijk weer is het altijd in Schotland. Tenminste dat hoor je vaak. Wij kunnen dit echter niet bevestigen, sterker nog, we geloven er steeds minder van. Na gisteren een schitterende dag ten noorden van Aberdeen, volgde vandaag weer een zonovergoten dag. En zo’n mooie dag kwam als geroepen, want onze eerste landing met zodiacs stond op het programma. De laarzen en het reddingsvest dat we eerder hebben gekregen kunnen we nu gaan gebruiken. Na een iets vroeger ontbijt dan normaal (7.00 in plaats van 7.30) kregen we een briefing over het programma van vandaag door één van onze favoriete teamleden: de markante schot Bill. Na enkele rake grappen over Schotten, Engelsen en “The Dutch” geeft hij een toelichting op het programma van vandaag en zijn we gereed om op pad te gaan naar het eiland Fair Isle.

Fair Isle is bekend om de vogels die hier neerdwarrelen, maar ook om de schapen en daaruit voortvloeiende breisels en de clowneske Papegaaiduikers die hier op de kliffen broeden. Er is van alles te doen op het eiland, heerlijk in de zon zittend kijken naar de bezigheden van de vele Papegaaiduikers die hun nesten aan het maken zijn, maar ook Grote en Kleine jagers die aan het broeden zijn laten zich prachtig zien en fotograferen. Er is een ringstation op het eiland, maar daar werden vandaag geen vogels geringd. Wel konden we er lekker koffie drinken, lokale wolproducten kopen en eventueel een sanitaire stop maken. Het dorpje met kerk en museum ligt ten zuiden van onze landingsplaats en was ook leuk om te bekijken. Kortom, erg veel keuze vandaag. Het Inezia en VBN team splitste zich vandaag dan ook op en de fotografen zochten hun weg op het eiland met de fotograaf van Inezia Tours, terwijl Jip de wandelende vogelaars onder zijn hoede nam en onderweg aan de hand van de waarnemingen toelichtingen kon geven en helpen met determineren. Alexandra ging naar de Papegaaiduikers en iemand anders tenslotte naar de Grote Jagers. Daarnaast gingen veel deelnemers hun eigen weg of liftten een gedeelte van de dag met een begeleider mee.

De Inezia en Vogelbeschermingsmensen zaten in de eerste zodiac en konden iedereen ontvangen en helpen op het strand van Fair Isle, want we doen het meteen goed: we hebben een natte landing. Een natte landing betekent dat de zodiac aanlegt op een strand, in dit geval een stenenstrand. De kans op natte voeten is dus 100%, ware het niet dat we iedereen voorzien hebben van prachtige laarzen. Door het prachtige, rustige weer en de hulp die we kregen bij het aankomen was al snel iedereen veilig aan land en klaar om op pad te gaan. Zoals elk jaar waren er ook nu weer lokale mensen met een auto op onze landingsplek om mensen naar het dorp te rijden.

Rond 15.00 moesten we helaas al weer vertrekken. Iedereen zou wel voor altijd willen blijven maar Jan Mayen wacht op ons. Sommige deelnemers kiezen ervoor om ietsje eerder naar de zodiac te gaan zodat er nog tijd is voor een kleine zodiac cruise. Vanuit de zodiac langs de kust van Fair Isle varen is weer heel anders maar net zo prachtig. Door onder de immense kliffen te varen die vol zitten met Zeekoeten en Alken beleef je Fair Isle nog eens, maar dan vanuit een heel ander gezichtspunt. Naast de oversuizende Grote Jagers, Noordse Stormvogels, Drieteenmeeuwen en in het water dobberende Papegaaiduikers laten ook de eerste Zwarte Zeekoeten zich zien. Samen met soorten vandaag als Grauwe Klauwier, Visarend en twee Velduilen maakt dat dat onze soortenlijst al boven de 120 soorten zit. Dat belooft wat voor het eindaantal.

Zoals altijd stond er bij terugkomst aan boord heerlijke koffie en thee met wat lekkers klaar. De stemming is opperbest en het woord super valt wel erg vaak. “Wat boffen we toch” is overigens een goede tweede. Na het diner nemen we de soortenlijst nog samen door en krijgen we een toelichting op de vier soorten jagers die we de komende dagen hopen te gaan zien. Naast de determinatieverschillen leren we ook over het gedrag en hoe de jagers Jan van Genten soms zo achterna zitten of onder water duwen dat ze hun voedsel opbraken. Sommigen van ons gaan nog naar buiten en binnen een half uur krijgen we warempel een prachtige show van een Grote Jager die een Jan van Gent onder water duwt. Een prachtige afsluiting van een perfecte dag

Vanaf Fair Isle, op weg naar Jan Mayen,

Team Inezia Tours

Geplaatst op: 25 mei 2016


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...