counter on tumblr
 

Aansluitend op het verhaal van gisteren: het overheerlijke diner verliep uiterst gezellig. Vanwege de verjaardag van Bert, één van de passagiers die in Aberdeen van boord ging, werden we na hem feestelijk te hebben toegezongen, getrakteerd op heerlijke taart en bonbons.

Elke avond gezamenlijk, voor de liefhebbers, soorten tellen en vooral veel op dek kijken en genieten van alles wat zich aan ons vertoont. De zonsondergang was zaterdagavond adembenemend en inmiddels zijn daarvan al verschillende foto’s op enkele Facebookpagina’s verschenen…

De zondagochtend begon vroeg. Veel passagiers stonden om 5 uur al aan boord om de zonsopkomst te zien en te profiteren van de vele soorten die zo dicht onder de kust al te zien waren. Twee soorten pijlstormvogels, Jan van Genten, Alken en Zeekoeten werden door velen vastgelegd; de meeste passagiers hebben een camera en/of een kijker bij zich aan dek. Bij het binnenvaren in de haven van Aberdeen waren dolfijnen aan het spelen, Tuimelaars die later op de middag vanaf de kust ook nog goed te zien waren.

Het van boord gaan verliep snel en na de paspoortcontrole zat iedereen vol verwachting in de bus, ook al werkte het weer even niet mee. Een fikse bui tijdens de rit liet ons een grijze natte stad zien. Mooie eeuwenoude gebouwen naast, ook grijze, nieuwbouw. Het is hier naar onze begrippen nog een vroege lente. Narcissen en tulpen staan nog volop in bloei.

De rit ging naar Sounds of Forvie, een prachtig natuurgebied waar Eidereenden een broedkolonie hebben en grote groepen Grijze- en Gewone Zeehonden rusten. Al snel nadat we de bussen verlaten hadden werd het droog en liet de zon zich steeds meer zien. Twee uur lang genoten we van zang- zee- en roofvogels.

De middag werd doorgebracht bij een kustgebied met steile kliffen waar Alken, Zeekoeten, Aalscholvers, Kuifaalscholvers, Papegaaiduikers, Geelgorzen, Rietgorzen, Graspiepers en nog meer mooie soorten te zien waren, voordat we op de weg terug naar Aberdeen het plaatsje Fittie bezochten, heel pittoresk met Putters en andere zangvogels in de tuintjes.

Om 16.30 uur weer naar de Ortelius, naar “huis”zoals het schip na twee dagen al voelt. De lege plaatsen van de vertrokken Nederlandse groep waren ingenomen door een groep Engelsen die ook graag mee naar Spitsbergen zouden willen. De Safety Drill werd met de hele groep weer doorgenomen en daarna het, alweer geweldige, diner gebruikt. Zoals elke dag werd ook deze dag afgesloten met het doornemen van de soortenlijst; maar liefst zestig vogelsoorten werden gezien.

Maandag weer vroeg op, de Ortelius vaart naar de Shetland Eilanden waar alle passagiers Fair Isle gaan bezoeken en we ons eerste zodiac avontuur beleven.

Voor mij zit dit verslag er op. Thuisblijvers, blijf ons volgen op onze fantastische trip naar Spitsbergen. Er gaat nog veel moois komen. Groetjes aan bekenden.

Namens het reizigersteam, vanaf de Noordzee,

Thea Boonstoppel

Geplaatst op: 24 mei 2016


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...