counter on tumblr
 

Wat is er nog te wensen aan het eind van een onvergetelijke reis als deze? Nog meer moois! Na het inmiddels vertrouwde en heerlijke ontbijt gaan we aan boord van de zodiacs om aan land te gaan bij Poolepynten. Het is een natte landing, dus iedereen draagt volgens voorschrift laarzen, regenkleding en een zwemvest, want ondanks het vlakke strand zorgt de deining voor de nodige golven. Op het strand rust een grote groep Walrussen. Het enorme lijf van het grootste mannetje getuigt van de vele harde gevechten die hij heeft geleverd. Wonden, littekens en bloed sieren zijn huid. Hij rust op het strand naast een groep van nog ongeschonden jongelingen, die zich lui rollen in het zand. Zij maken voorlopig gen schijn van kans tegen deze baas. Op het strand, onbewust van de machtsstrijd om hen heen, baltsen enkele Paarse Strandlopers in zomerkleed. Het is bijzonder om deze soort in het broedkleed in het broedbiotoop te zien, waar ze zich heel anders gedragen dan langs de Nederlandse kust. Tussen de Paarse Strandlopers zien we ook een Drieteenstrandloper in zomerkleed.

Tijdens de laatste lunch varen we een stuk naar het zuiden en ’s middags gaan we aan land bij Alkhornet. Het is een grijze middag en langzaam begint een druilerige regen te vallen, maar dat geeft het landschap een mystieke schoonheid. We zien Brandganzen en Kleine Rietganzen in hun broedbiotoop. Het is een indrukwekkende geachte dat deze vogels dezelfde lange reis als wij hebben afgelegd om hier hun eieren te leggen en hun jongen groot te brengen. Er grazen her en der Spitsbergenrendieren en overal zien we sporen van Poolvossen, die zich te goed hebben gedaan aan de uitbundige hoeveelheid vogels.

‘s Avonds is er in de bar een afscheidsborrel, waarbij iedereen (inclusief de kapitein!) proost op de geslaagde reis. Bij het diner is de sfeer onomwonden uitbundig. De volledige staff en de gidsen van Inezia Tours worden onthaald met een groot en welgemeend applaus. Daar beginnen de noodzakelijke handelingen die het einde van de reis inluiden; laarzen inleveren, de laatste daglijst doornemen en de instructies voor de aankomst in Longyearbyen, de hoofdstad van Spitsbergen. Iedereen heeft zijn eigen plannen, Sommige deelnemers reizen verder met Inezia Tours op de Polar Bear Special, enkelen gaan mee met de fotoreis op Spitsbergen en anderen gaan naar huis. Wat we ook gaan doen, samen hebben we een onvergetelijke reis gehad!

Team Vogelbescherming Nederland, vanaf Spitsbergen

Geplaatst op: 4 juni 2016


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...