counter on tumblr
 

12 - Liefdefjord

24-07-2021

Door de gunstige weersomstandigheden kunnen we zelfs nog verder naar het westen reizen tijdens onze reis. Vannacht zijn we dan ook doorgevaren naar Woodfjorden. Na onze dagelijkse wake up call door de expeditieleider en een wederom heerlijk ontbijt (wat zal ik dat verse fruit elke ochtend dadelijk missen thuis…. ) gaan we op pad. Het is tijd om Spitsbergen van dichtbij mee te maken! Na Fair Isle hebben we onze laarzen niet meer gebruikt en het wordt hoog tijd dat ze hun diensten weer eens bewijzen.

In de ochtend staat een zodiaccruise op het programma. Per zodiac verkennen we langzaam het Liefdefjord. De ene groep van vijf zodiacs vaart met de klok mee, en de andere groep van 5 zodiacs tegen de klok in. Bij de lunch blijkt iedereen genoten te hebben. Aan de Nederlandse groep heeft een Baardrob zich uitgebreid naast de zodiac laten zien. Dat ziet er toch echt anders uit dan door de verrekijker… Verder zien we talloze Koningseiders tussen de Eidereenden aan de rand van de kust. Naast de talloze dieren is ook het landschap onveranderd prachtig. We kijken uit op de indrukwekkend grote Monacogletsjer, vernoemd naar prins Albert I van Monaco. Deze prins (1848 – 1922) verdiepte zich in oceanografie. Na een aantal jaren van studie ontwikkelde hij verschillende meetinstrumenten, onderzoekstechnieken en kaarten. In 1910 stichtte hij het Oceanografisch Instituut in Monaco-Ville, waarin zich onder meer een aquarium, museum en bibliotheek bevinden.

Morgenavond laat moeten we in Longyearbyen zijn en het is dan ook onvermijdelijk dat we de terugreis langzaam aanvangen. In goed overleg plannen we een mooie route en we besluiten vanmiddag een landing te maken bij een grote Kleine Alken kolonie. Deze kolonie ligt op een gunstig moment op de route en staat garant voor een onvergetelijke herinnering. De dieren laten ons heel dichtbij komen als we ons maar rustig gedragen. Als de groep vogels opvliegt komt dat door een bezoek van een Grote Burgemeester, onze aanwezigheid lijkt hen niet te deren. Nadat we aan land zijn gekomen zoekt ieder dan ook op zijn gemak een plekje op de rotsen en geniet van de dichte aanwezigheid van deze prachtige diertjes, die onverstoorbaar doorgaan met hun dagelijkse dingen. De prachtigste foto’s worden gemaakt en het valt ieder zwaar om weer afscheid te moeten nemen en terug te keren naar het schip.

Wat een dag was dit weer. Na onze prachtige uitzichten op Spitsbergen van de eerdere dagen hebben we Spitsbergen vandaag wel twee keer van heel dichtbij mogen meemaken.

Vanaf Noord Spitsbergen, langzaam op weg naar Longyearbyen,

Team Inezia Tours

Geplaatst op: 3 juni 2016


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...