counter on tumblr
 

4 - Steeds maar dezelfde soorten

10-07-2021

Sloten we gisteren fantastisch af met een prachtige waarneming van een groep Orka’s en ging iedereen glimlachend naar bed, moesten we voor vandaag maar hopen wat er op ons pad zou komen.

Heel lang wachten hoefden we echter niet, want de meeste mensen werden voor 7 uur al gewekt door een bericht van onze expeditieleider over de intercom die ons sommeerde haast te maken met opstaan en aan dek te komen, want opnieuw hadden we een groep Orka’s naast de boot!

Orka’s zijn in dit deel van de wereld echt niet zo heel talrijk, maar wij hebben het geluk om er ook nog eens mee op te staan. Orka voor het onbijt!

Qua vogels is er wel een verandering merkbaar: twee Bontbekplevieren zijn deze nacht aan boord gekomen, een paartje. Eén van de vogels is nog wel redelijk in goede doen, maar de ander is echt helemaal op. Reageert nergens meer op en hangt maar wat, ook al port de partner regelmatig even om te kijken of er nog leven in zit. Om de vogels wat rust te gunnen, plaatsen we een heus afzetlint en in de loop van de dag vliegen ze af en toe een rondje, maar helemaal gerust zijn ze er nog niet op schijnbaar, want het blijft steeds bij één enkel rondje.

Aan het einde van de lunch zitten sommige mensen nog rustig na te tafelen, terwijl anderen al weer aan dek staan. Dat is maar goed ook, want zij zien de tweede groep Orka’s van vandaag! Een korte waarneming, vrij ver weg, maar het zijn onmiskenbaar Orka’s.

Iets later worden er een paar Dwergvinvissen gezien, maar het zijn typische Dwergvinvis-waarnemingen: kort, snel en slechts door een paar mensen. Lastige dieren om goed te zien te krijgen. Tussen de regelmatig verschijnende mistbanken, proberen we van alles op te pikken, maar het zijn vooral Noordse Stormvogels en Drieteenmeeuwen die langs komen zetten, met af en toe een Grote Jager, een Kleine Jager en een Noordse Stern.

Als ik ’s middags op de brug sta en met de expeditieleider de plannen voor de komende dagen doorneemt, zegt hij opeens: “I smell fish”. Belachelijk of niet, minder dan een minuut later komt de derde groep Orka’s boven…

Deze groep heeft echt een fantastisch groot volwassen mannetje met een zeer imponerend zwaard op zijn rug en blijft ruim een half uur rond de boot zwemmen voor ze het genoeg vinden en er vandoor gaan. Het wordt langzaamaan tijd voor andere soorten zeezoogdieren, want telkens maar die Orka’s gaat ook maar vervelen… 🙂

De rest van de middag en de avond is er stevige mist, dus veel buiten zitten is er niet bij. In plaats daarvan vermaken we ons met de quiz van één van de Natuurpuntbegeleiders.

Vanaf de Plancius, 04º04” Westerlengte, 66º13′ Noorderbreedte

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 9 juni 2014


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...