counter on tumblr
 

12 - Terug aan land

10-07-2021

Aan alles komt een einde. Zelfs aan de North Atlantic Odyssey. Na 11 dagen over de Noordzee, de Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee zijn we in Longyearbyen aangekomen.

Longyearbyen is het centrum van Spitsbergen, een klein dorpje waar alles wat met de eilandengroep te maken heeft, geregeld en bepaald wordt.

Over onze North Atlantic Odyssey kan ik kort zijn: fantastisch! Iedereen had hoge verwachtingen, maar zelfs die verwachtingen zijn overtroffen. Bijna alles wat we theoretisch hadden kunnen zien, hebben we ook gezien en de kwaliteit van de waarnemingen was ook nog eens bijzonder goed. Meer dan een uur hebben we bij een IJsbeer gezeten, we hebben de Beerenberg op Jan Mayen gezien, iets wat weinig mensen ons na kunnen vertellen. Ook de Orka's, de Butskoppen, de groepen Walrussen, de letterlijk honderden Beluga’s en andere krenten in de pap als Poolvos, Koningseider, Ivoormeeuw en Spitsbergensneeuwhoen vielen in goede aarde. Deze reis gaat de boeken in als een absolute topper met louter zeer contente deelnemers.

Toch moeten die deelnemers vanochtend van het schip aan land gebracht worden en naar hun hotel komen. We hebben voor drie bussen gezorgd die de mensen naar hun verschillende overnachtingsplekken brengen. Daarnaast heeft Inezia Tours twee extra gidsen ingevlogen naar Spitsbergen en die hebben een auto en een busje gehuurd om de mensen van hot naar her te rijden, op zoek naar vogels in de buurt van Longyearbyen.

Ivoormeeuw, Rosse en Grauwe Franjepoot, Koningseider, Kleine Jagers die tot op een meter bij je vandaan komen zitten, broedende Roodkeelduikers, talloze Sneeuwgorzen en Rendieren die bijna tot in de hoofdstraat komen, geven de Arctische plaatsje een bijzondere sfeer.

’s Middags komen de nieuwe mensen aan boord. Mensen die meestal vandaag zijn komen aanvliegen om hun deel van de Arctis te zien. Mensen die niet hebben meegemaakt wat wij hebben meegemaakt de afgelopen 12 dagen. Mensen die niet gezien hebben wat wij gezien hebben. Mensen voor wie alles nog nieuw is.

Ik mis onze groep van de North Atlantic Odyssey nu al.

Vanaf de Plancius, 15º32” Oosterlengte, 78º14” Noorderbreedte

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 18 juni 2014


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...