counter on tumblr
 

Om iets voor zes uur vanochtend klonk de zoetgevooisde stem van onze expeditieleider om ons te wekken voor de ochtendlanding. Een stuk vroeger dan gebruikelijk, maar om deze landingsplek te combineren met het middagprogramma moeten we er nu eenmaal vroeg uit.

Vanaf de landingsplek is het een korte wandeling naar de haul out van de Walrussen, die hier hun eten komen verteren en in een grote kluwen over en door elkaar liggen te rusten en verteren.

24 dieren liggen er en we blijven er ongeveer een half uurtje bij om te genieten en foto’s te maken. De terugweg levert ons onder ander Rosse Franjepoot, Roodkeelduiker, Paarse Strandloper en een onverwachte Kanoet op. De opwinding schiet echter pas goed door de groep als één van de deelnemers in de verte een Poolvos ziet lopen, een soort die we voor vanmiddag op de planning hadden staan.

Probleem met vanmiddag is echter dat de plek waar we die Poolvos wilden gaan zoeken, volledig ondergesneeuwd is en totaal onbegaanbaar is verklaard. We hadden dus al vrede met het feit dat we geen Poolvos gingen zien deze reis. Dat we hem nu wel zien zorgt dus logischerwijs voor flinke vreugde.

Die vreugde wordt nog vergroot als we een groep Beluga’s zien zwemmen. En niet zomaar een groep, nee, tegen de 100 dieren buitelen aan ons voorbij, een ongekend aantal. Eenmaal terug aan boord zetten we koers naar het Isfjord, het hoofdfjord waar ook Longyearbyen te vinden is. Het plan om helemaal tot aan het einde te varen naar de gletsjer die daar te zien is, lukt gelukkig ook en op deze mooie locatie sluiten de North Atlantic Odyssey een beetje af.

De rest van de middag wordt gevuld met wat formaliteiten, veel bedankjes aan de gidsen en de begeleiders van Inezia Tours en Natuurpunt en de vaststelling dat we tijdens onze reis ruim 4000 kilometer hebben gevaren, ontzettend veel gezien hebben en enorm veel plezier hebben gehad.

De toevoeging van de expeditieleider dat hij nooit eerder Klapmutsen had gezien – dit is zijn vierde North Atlantic Odyssey – en nog nooit zo veel Orka’s en Butskoppen geeft des te meer aan wat een gemotiveerde groep natuurliefhebbers allemaal in de koude Arctische wateren kan vinden.

Vanaf de Plancius, 15º08” Oosterlengte, 78º53” Noorderbreedte

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 16 juni 2014


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...