counter on tumblr
 

Het schip zat gisteravond midden in het pakijs, goed gebied voor bijvoorbeeld IJsberen. Goed zoeken was dan ook het devies en samen met de andere begeleiders hebben we aan het begin van de avond een schema gemaakt om de avond in op te delen. Zelf mocht ik meteen naar bed om vroeg in de ochtend op te staan, maar na een half uurtje op bed meldde de expeditieleider al over de intercom dat er een Baardrob te zien was, meteen er maar weer uit dus.

Vandaag een drukke dag en een vroeg ontbijt, al om 7 uur. Het ontbijt was nog maar net begonnen of de volgende doelsoort werd al omgeroepen: voor de boot lag een Walrus op het ijs! Even later zagen we een Walrus in het water, en nog wat later kwam een groep van een kleine tien Walrussen het schip eens van dichtbij bekijken, wat een ongelooflijk goede waarneming weer.

’s Middags ging het schip voor anker in Kongsfjorden, aan de westkant van Spitsbergen. De eerste landing op het land stond op het programma, met keuze uit wandelingen met verschillende moeilijkheid of een zodiaccruise. De mensen die de wandelingen deden kwamen blij terug met onder andere Rendier, Spitsbergensneeuwhoen, Sneeuwgors en Kleinste Jager aan de lijst toegevoegd, maar mensen die met de zodiaccruise meegegaan waren hadden ook nog IJseend, Roodkeelduiker en Koningseider gezien. Niet slecht voor een middaguitje….

We komen langzamerhand aan het einde van de North Atlantic Odyssey en de barrekening moet morgen betaald worden en de nodige formaliteiten voor het vervoer van de boot naar de luchthaven of de hotels in Spitsbergen wordt tijdens het diner besproken als we voor de zoveelste keer door de expeditieleider worden weggerukt bij ons eten, ditmaal voor twee Gewone Vinvissen die op minder dan 50 meter van de boot rondzwemmen. Samen met een Dwergvinvis die in de verte helemaal uit het water springt, is dit het perfecte einde van de dag.

Morgen staat een landing naar een haul-out voor Walrussen op het programma, iets waar iedereen erg naar uitkijkt!

Vanaf de Plancius, 10º07” Oosterlengte, 78º54′ Noorderbreedte

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 15 juni 2014


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...