counter on tumblr
 

7 - Butsende koppen

06-07-2021

Afgelopen nacht werd het schip flink heen en weer geschud door de harde wind. Wonderbaarlijk genoeg heeft iedereen juist erg goed geslapen in vergelijking met de afgelopen nachten. Vanochtend om 6 uur was het merendeel van de Inezia-groep al uit de veren om nog vóór het ontbijt van 8.30 uur wat leuke waarnemingen te doen. Dit bleek echter wat tegen te vallen. Het enige wat achter het schip vloog waren enkele Noordse Stormvogels. Voor het ontbijt lukte het alleen om hier een Drieteenmeeuw, Jan-van-Gent en Roodkeelduiker aan toe te voegen. We zitten dan ook erg ver van land en daarmee van de dichtstbijzijnde kolonies/broedplaatsen.

Het ontbijt verliep heel knus, aangezien de stoelen met mensen en al naar 1 kant begonnen te schuiven als er weer een golf kwam. De Inezia-groep staat erom bekend om een bepaalde tafel te gebruiken. Deze tafel is vlak naast een deur naar buiten. Mocht er dus via de portofoon een leuke melding binnenkomen dan laten we het eten achter en rennen we als een speer naar buiten. Hier heeft de Inezia-groep ook een patent op, maar meestal trekt dit dermate de aandacht van de andere passagiers dat deze mee beginnen te rennen zonder te weten waar ze naar op weg zijn.

Op het schip zijn veel mensen die niet snappen dat ze veel aan dek moeten staan om leuke dingen te zien. Als je pas reageert op een omroepbericht ben je vaak te laat. Af en toe echter moet er wel eens iemand naar de wc. Niet zelden wordt je daar meteen voor afgestraft doordat er een leuke soort wordt gezien op het dek. Vandaag echter bleek dat ook douchen niet handig is. In de badkamer had ik de portofoon op een droge plek neergelegd, zodat ik snel onder de douche vandaan zou kunnen springen als dit nodig zou zijn. En ja hoor…..een Kleinste Jager kwam mooi voorbij vliegen en ondanks de snelle actie was ik te laat. Gelukkig heeft de rest hem wel gezien. Verder zagen we na het ontbijt een Stormvogeltje en een Middelste Jager.

Het binnenvaren van de poolcirkel is niet ongemerkt voorbij gegaan. ’s Ochtends rond 10 uur werd iedereen bij elkaar geroepen om een toast uit te brengen met een glaasje bubbels. Met een luide toeter werd het binnenvaren van de poolcirkel door de kapitein gevierd.

Door naar de lunch. Deze werd bruut verstoord toen er een vage melding over de portofoon kwam, waarvan we alleen het woord “whale” verstonden. Vliegensvlug zijn we via de nooduitgang naar buiten geschoten, nog voordat we wisten waar we naar moesten kijken en in welke richting. Het bleek om 2 Noordelijke Butskoppen te gaan! Helaas werden deze maar door een zeer beperkt gezelschap gezien. Nog even terug naar de eetzaal om de restjes op te eten en weer het dek op. Dit leverde vrij snel nóg 2 Noordelijke Butskoppen op die nu door bijna iedereen werden gezien.

Na even gepraat te hebben met de kapitein bleek dat we morgenochtend zeer vroeg in een goed walvissengebied komen. Dit kunnen we natuurlijk niet slapend passeren. Om 4 uur dus maar de wekker, zodat we ruim voor aankomst bij Jan Mayen (een zeer afgelegen eilandje) al op dek staan. Hopelijk levert dit leuke waarnemingen op.

En dan nu het echte verhaal van de Kaapverdische Mussen. Er waren 5 mussen aan boord bij aankomst in Nederland. Iemand heeft hier blijkbaar een melding van gemaakt bij een overheidsinstelling (het verhaal vertelt niet welke). Ter voorkoming van het vestigen van een nieuwe exoot is besloten de dieren weg te vangen. Eén van de mussen is dood gevonden op het dek. Twee dieren zijn gevangen, maar er zijn ook 2 dieren ontsnapt! Dus ofwel op het schip (dat inmiddels de poolcirkel is gepasseerd), ofwel in de omgeving van Hansweert zouden nog 2 Kaapverdische Mussen kunnen rondhangen.

Vanaf de Plancius, 68º,57” Noorderbreedte, 07º,12” Westerlengte,

Wesley Overman

Geplaatst op: 14 juni 2013


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...