counter on tumblr
 

5 - Eiland hopping

06-07-2021

Vanochtend was het ontbijt al om 7 uur. Normaal is het ontbijt later, maar er stond een dag vol leuke eilandbezoeken gepland.

De eerste landing die dag was op Fair Isle, een beroemd eiland onder vogelaars omdat er altijd weer superzeldzame vogeltjes opduiken die enorm verdwaald zijn en op het punt stonden in het water te vallen van vermoeidheid. Dan eindelijk zien ze dit eilandje waar ze op kunnen rusten. De vogelaars daar hebben zelfs een bosje aangelegd op het verder kale eiland.

Dit gezegd hebbende bleek er een verdwaalde Baardgrasmus te zitten in het bosje en al snel vond Paul het diertje. Uiteindelijk liet hij zich nog een keer (te) kort bekijken. Toch besloten we verder te gaan, omdat even verderop de Papegaaiduikers op ons zaten wachten. Op weg naar de Papegaaiduikers vonden we onder andere Fraters, Zwarte Zeekoeten, Noordse Stormvogels, Grote Jagers, Kleine Jagers en Rouwkwikstaarten.

Daar waren ze dan….wat een fantastische vogels zijn Papegaaiduikers toch! Erg mooi en vooral niet schuw, maar als er een Grote Jager voorbij kwam waren ze in een mum van tijd weg. Na vele gigabytes te hebben volgeschoten moesten we echt terug naar het schip. Op de route terug zat een kolonie Noordse Sterns en ondanks de tijdsdruk konden we het toch niet laten om daar wat tijd aan te besteden.

Terug aan boord volgde een tochtje van enkele uren om bij het eiland Mousa te komen. Eerst tijd voor een lekkere lunch en daarna meteen het dek op om vogels en zeezoogdieren te zoeken. De overtocht leverde op Stormvogeltje na, geen nieuwe soorten op. De reguliere soorten hier zijn trouwens ook zeer onderhoudend.

Eenmaal op Mousa aangekomen hebben we een wandeling van een paar uur gemaakt. Buiten de bijzondere cultuurhistorie die het eiland rijk is, bood het ook een aantal leuke vogelsoorten. Zo kwamen we onder andere langs broedende Kuifaalscholvers (ja…met kuif!) en een broedende Roodkeelduiker (ja…met een rode keel!). Ook zaten overal zeer territoriale Grote Jagers die ons met schijnaanvallen duidelijk maakten waar we vooral niet moesten komen. Bij gebrek aan een helm hebben we de terugtocht naar het schip maar ingezet.

Momenteel liggen we nog voor anker bij Mousa en zwemmen er 4 bruinvissen rondom het schip. Komende avond/nacht gaan we namelijk een kijkje nemen bij het terugkeren van de Stormvogeltjes naar hun nest. Stormvogeltjes foerageren overdag en keren in de schemer terug naar het nest. Dit belooft een mooi spektakel te worden! Meer hierover in de blog van morgen.

Vanaf de Plancius, 59º,59”Noorderbreedte, 01º,11”Westerlengte,

Wesley Overman

Geplaatst op: 12 juni 2013


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...