counter on tumblr
 

Voor de meesten van ons was het ruim een jaar geleden dat we de Plancius zagen. We lieten haar toen achter in de baai van Grytviken op South Georgia waar de Atlantic Odyssey 2012 door motorpech voortijdig moest worden afgebroken. Wij vertrokken met een ander schip (de Ushuaia) dat ons naar Montevideo repatrieerde. De Plancius zou daar enige tijd later getrokken door een sleepboot ook aankomen voor reparatie.

Nu staan we dan opnieuw oog in oog met de Plancius. Een stuk dichter bij huis ditmaal, aan de kade van Hansweert. Tussen twaalf en één mogen we inschepen, maar rond half een is onze groep (Paul en Marijke, Frank, Henk, Wesley en Hendrik Jan) al compleet. Een aantal van ons wordt weggebracht en de wegbrengers mogen kortstondig van de gelegenheid profiteren om even het schip te bezichtigen. Wij inspecteren kade en schip natuurlijk even grondig op Kaapverdische Mussen maar die lijken toch echt verdwenen.

Rond één uur blijkt er een welvoorziene lunch voor ons klaar te staan en daarmee voelen we ons meteen weer helemaal thuis. Rond tweeën is er een korte kennismaking in de lounge en niet veel later wordt het schip van de kade geduwd om de reis naar Spitsbergen te beginnen. Een uurtje later mogen we opnieuw in de lounge verschijnen, nu voor de verplichte `safety drill`. Dat levert altijd weer een aantal hilarische momenten op. Ook Frank blijkt zich op een uiterst merkwaardige wijze in zijn zwemvest te hebben verstrikt.

De rest van de dag verloopt eigenlijk rustig. Op de Westerschelde zien we een Kleine Zilverreiger wegvliegen. Er worden een paar rondjes gedraaid ter hoogte van Vlissingen, naar het schijnt om het kompas te ijken. Om zes uur is het voorstelrondje van de expeditiestaff met een welkomstdrankje (in Aberdeen mogen we daar opnieuw van genieten; helaas geldt dat ook voor de `safety drill`) en daarna hebben we kort gelegenheid de eerste Jan-Van-Genten waar te nemen want om zeven uur staan de tafels al weer gedekt. Na het diner nog even een uurtje aan dek zodat we naast nog meer Jan-Van-Genten we nu ook de eerste Noordse Stormvogels kunnen bijschrijven.

Na dit rustige dagje komen we morgen in interessantere wateren. Naar verwachting zullen we hier dan ook meer vogels en hopelijk al de eerste zeezoogdieren zien.

Vanaf de Plancius: Hendrik Jan en Wesley

Geplaatst op: 9 juni 2013


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...