counter on tumblr
 

10 - Waar is Wallie?

06-07-2021

Sinds gisteren was het onduidelijk wanneer en hoe laat we het pakijs zouden gaan bereiken. Dit is van belang, omdat juist daar de meeste leuke soorten zouden zitten. Uiteindelijk hebben we het voor elkaar gekregen dat de kapitein ons wakker zou bellen als het pakijs in zicht was. Dat scheelt toch weer wat slaap. Om 4.00 uur werden we ruw gewekt door de telefoon met het bericht dat er pakijs in zicht was. Meteen snelden we ons naar het dek om de dag eens lekker te beginnen met wat mooie waarnemingen.

Het ijs bleek echter slechts wat afgedreven ijs te zijn van het eigenlijke pakijs. We waren er dus al snel doorheen. Ondanks de hoeveelheid ijs troffen we wel weer een gigantische groep Zadelrobben aan van +/- 15.000 stuks. Frank kreeg het echter voor elkaar om uit deze “hooiberg” de zogeheten speld te vinden, door enkele Klapmutsen (een soort zeehonden) te vinden! Een heus Waar-is-Wallie-moment (voor de mensen die dat kennen).

De teleurstelling was groot toen het bleek dat we nog lang niet in het echte pakijs waren beland. Dit duurde echter maar even, want kort na het verlaten van het drijfijs zagen we een zogeheten “blow” (spuitende walvis) in de verte. Dit bleek het op 1 na grootste dier ter wereld te zijn: de Gewone Vinvis. Hier bleef het echter niet bij. Op een gegeven moment zagen we zelfs 8 blows naast elkaar op de horizon. Dit beeld staat op ons netvlies gebrand en zullen we niet snel meer vergeten. Wat een fantastische ervaring!

Hiermee was het tweede waar-is-Wallie-moment van de dag geboren, omdat Blauwe Vinvissen soms ook samen met Gewone Vinvissen optrekken. Alle blows werden nauwgezet in de gaten gehouden en als het nodig was voer de kapitein om richting de blows om te zien welke soort het betrof. Er volgde nog een flinke lading Gewone Vinvissen tot het totaal op 44 stuks eindigde. Er gaan dagen voorbij dat we minder walvissen zien.

Inmiddels zijn we bij het pakijs aangekomen en varen we vannacht via het pakijs naar Spitsbergen. Als alles volgens plan gaat dan maken we morgen een aantal landingen op noord Spitsbergen. Dit is echter volledig afhankelijk van of het ijs dit toelaat.

Vanaf de Plancius, 78º,49” Noorderbreedte, 06º,25” Westerlengte,

Wesley Overman

Geplaatst op: 17 juni 2013


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...