counter on tumblr
 

Door de expeditieleider worden we die ochtend vroeg voor het ontbijt geattendeerd op Beluga’s, witte walvissen (eigenlijk zijn het dolfijnen), die vanaf de brug door haar team zijn gesignaleerd. Daar kom je dus graag je bed voor uit. En helemaal bij een kalme zee en fantastisch mooi licht.

Na het ontbijtbuffet maken we ons op voor de volgende landing van deze Polar Bear Expedition en wel met zodiacs aan land bij Alkhornet. Deze locatie is in alle opzichten bijzonder: de naamgeving komt van de duizenden alkjes die hier op de hoge vogelkliffen nestelen naast Zeekoeten en Drieteenmeeuwen. Ook Brandganzen strijken neer op de toendra aan de voet van de kliffen die door de vele uitwerpselen zeer snel als vruchtbaar landschap ontstaat.

Opgedeeld in verschillende wandelexcursiegroepjes met eigen gidsen ontdekt de fotografengroep al snel een 5-tal Rendieren die zich tegen de achtergrond van wit de besneeuwde bergtoppen van Barentszburg schitterend op korte afstand laten fotograferen. Wat een rustgevende beleving om hier op het teken van onze fotografen gids 5 minuten volkomen stil te zijn, en vogelgeluiden en serene landschap in alle rust en bezinning bij je binnen te laten komen.

Als we verder gaan met het innemen van dit unieke landschap – ook wel Spitsbergen in het klein genoemd – wordt een Poolvos ontdekt. Verrekijkers en camera’s in de aanslag om het dier behoedzaam te kunnen volgen.

Daarna terug door de sneeuw naar de zodiacs. Enkelen hadden vooraf geregeld – en de moed – een koude duik te nemen. Met applaus en verfrissend naar de Plancius voor het lunchbuffet.

Na de lunch vaart de Plancius naar Isfjord met als beoogde bestemming Skansbukta. We ontdekken in deze schitterende baai nog Walrussen die zich in het fotogenieke pakijs rustig en behoedzaam laten naderen. En weer genieten we met volle teugen van dit arctisch landschap terwijl de Plancius in een rustig tempo haar route vervolgd.

In de namiddag wordt iedereen uitgenodigd voor het captain's cocktail om op het succes van deze reis te toasten. Ook zorgen de expeditieleider en haar staf voor een breed opgezette recap. Met lovende woorden en hilarische snapshotbeelden tijdens deze reis gemaakt, wordt onder luid applaus teruggeblikt op de afgelopen 7 dagen van deze mooie reis. En dat was het absoluut.

Ook aan onze fotografen tafel veel stof tot praten tijdens het heerlijke afscheidsdiner. Iedereen kijkt met voldoening en heel veel foto-, film- en verrekijker indrukken terug op deze Ineziareis. Ik hoor van plannen om foto albums te maken of films, maar ook van afdrukken als wanddecoraties en fotopresentaties, etc..

Ik vertel de deelnemers aan de Inezia IJsberenspecial de afhandelingsprocedures voor ieders vervoer. Sommigen vliegen direct al op 3 juni terug, anderen hebben als verlengstuk van deze reis via Inezia enkele dagen extra geboekt met verschillende excursies, keuze uit diverse hotelaccommodaties en hun terugvlucht. Vervoer en excursies worden alle door Inezia verzorgd. Zo is een einde gekomen aan deze geslaagde en complete Polar Bear Special reis.

Pieter de Vries vanaf de Plancius bij Spitsbergen

Geplaatst op: 2 juni 2019


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...