counter on tumblr
 

Na de gebruikelijk goede nachtrust door veel indrukken, verfrissende temperaturen op het dek en niet te vergeten de dagelijks voortreffelijke maaltijden, vervolgen we onze spannende Polar Bear Expedition op zoek naar IJsberen. De Plancius kruist de 80e breedte- en 16e lengtegraad en vaart verder langs de rand van het pakijs. Ideale weersomstandigheden met schitterende pakijs landschappen en langs de boot scherende zeevogels. Expeditieleider en stafleden continu uitgerust met verrekijkers en telescopen om vanaf de brug de grootste en “mayonaise kleurige” carnivoren ter wereld voor ons te kunnen spotten. Op zoek ook naar Ringel- en Baardrobben om de kansen op hongerige IJsberen te vergroten. Het pakijs biedt waanzinnige settings.

In de ochtend opnieuw een zeer professionele lezing in de lounge en wel over – heel toepasselijk – de IJsbeer. Facts and figures van de samenstelling van hun vacht en vetlaag, fysieke bescherming tegen afkoeling, leefgewoonten, manier van zwemmen en duiken, hun slimme jachttechnieken op hun favoriete maaltijden van Ringel- en Baardrobben, populaties, verplaatsingen, klimatologische zowel als door de mens veroorzaakte bedreigingen in hun voedselketen. Ook beschermende maatregelen in het Arctisch gebied door internationale jachtverboden worden toegelicht. Lezingen aan boord van deze IJsberenspecial zijn een ongelooflijk waardevolle input om maximaal reis te kunnen genieten. De internationale sprekers, velen universitair geschoold of gespecialiseerd in maritieme, biologische of ecologische kennisgebieden, worden dan ook telkenmale met luid applaus voor hun grondige kennis en doordachte presentaties beloond.

De continue zoektocht naar IJsberen blijft het onderwerp van de dag. Opnieuw een schitterende waarneming van een Walrus die zich weer fantastisch liet fotograferen.

Na de lunch een interessante presentatie van één van de gidsen die zelf op Longyaerbyen woont. Ontstaansgeschiedenis beginnend bij Willem Barentsz, walvisvangsten, de naamgeving als plaatsnaam van Longyearbyen, exploratie van diverse kolenmijnen, invloed van WOII, sterke leefgemeenschap en de verschuiving naar hedendaags toerisme als aangepaste inkomensbron geven een goed beeld.

Dan opeens de vreugdekreet van de expeditieleider door de luidsprekers: er is een IJsbeer gespot die zich langs de kustlijn in een zonovergoten maagdelijk wit landschap voortbeweegt . Iedereen aan dek met verrekijkers en camera’s terwijl de kapitein de Plancius heel voorzichtig in de gunstigste positie manoeuvreert. Camera’s ratelen en er worden duizenden foto’s en films gemaakt. Nu zie je ook hoe snel ijsberen zich op het oog “nonchalant wandelend” voortbewegen. Behoedzaam meevarend volgt de Plancius de IJsbeer op zijn tocht langs de kustlijn tot deze bij een besneeuwde landtong besluit te water te gaan en naar de andere kant van deze fjord te zwemmen. Wat een fantastische beleving om dat alles op zo’n gunstige afstand te kunnen volgen en fotograferen. Vanzelfsprekend werden expeditieleider en haar staff met en luid applaus beloond voor hun tomeloos speuren en succesvol spotten!!

Pieter de Vries

Geplaatst op: 1 juni 2019


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...