counter on tumblr
 

Door het aangepaste programma van gistermiddag zijn gisteravond voor het diner boeiende en leerzame lezingen over verantwoord natuurbeheer op Spitsbergen, de omvang van 60% met ijs bedekte oppervlakte met meer dan 2100 gletsjers (!) en de kaart van Spitsbergen met mogelijke landingen getoond. Interessante lezing over Walrussen. Hun populatie is door verantwoord natuurbeheer de afgelopen jaren verdubbeld tot geschat zo’n 6.000 – 10.000 stuks weet de gids ons te vertellen met uitleg over hun eet- en leefgewoonten

Vandaag, 29 mei, ’s morgens aan land op Ny London waar in 1911 een marmermijn geëxploiteerd zou kunnen worden tot ontdekt werd dat de marmersoort tijdens het transport broos werd en uit elkaar viel. Tijdens de fotowandelexcursie schitterenden landschappen met dramatische luchten en zonflarden met daarin Rendier, Poolvos, Sneeuwhoen, Brandganzen, Eidereenden. Voor de lunch terug naar de Plancius.

‘s Middag met zodiacs naar de 14 Julibukta fjord met hoge kliffen met zeevogelkolonies, waaronder Zwarte Zeekoeten en Papegaaiduikers. Een combinatie van fotowandelexcursie en met zodiacs naar de voorkant van de gletsjer varen tussen indrukwekkende ijsbrokken door in diverse tinten blauw. Ook een Ringelrob waagt zich aan ons voor te stellen. Camera’s continu in de aanslag met als resultaat vele honderden foto’s. Voldaan terug naar de Plancius voor de recap en diner.

Pieter de Vries

Geplaatst op: 30 mei 2019


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...