counter on tumblr
 

Na de vele indrukken van gisteren en de rustig draaiende motoren van de Plancius gaan we na een goede nachtrust en voortreffelijk ontbijt met zodiacs van boord voor wandelingen naar de St. Jansfjorden met een morene muur van waar de Gaffelbreengletsjer is te bewonderen.

In de baai ligt op grote afstand een Baardrob op de rand van land en water. Hoe groots is het landschap en nietig zoals gister ook met de IJsbeer.

We hebben de keuze uit een energieke wandeling naar de top of wandelingen waarbij het fotograferen alle aandacht krijgt. Voor fotografen geen moeilijke keus. Anderen kunnen deelnemen aan een rustige wandeling langs de kustlijn.

Dan weer richten we onze lenzen op dramatische wolkenformaties, andere momenten op zonovergoten landschappen met witte, zon beschenen spitse bergen. Door de wisselende lichtomstandigheden enkelen vertrouwd kunnen maken met belichtingscorrecties en waar nodig belichtingstrapjes. Voor schitterende wolkenpatronen ook het gebruik van polarisatiefilter.

Na de lunch vaart de Plancius ons naar de Walrussenpopulatie op Poolepynten. Van boord konden we de eerste Walrussen al op redelijke afstanden voor de Plancius waarnemen.

Instructie gekregen door de expeditieleider en indeling voor de zodiacs per deknummers.

Eenmaal echter voor anker werd de landing door de hoger geworden golven na enkele tijdsaanpassingen toch uitgesteld. De harde wind en golven nodigden niet uit voor een veilige oversteek.

Genietende van de vergezichten, de Walrussenpopulatie aan land en de onbeperkt beschikbare warme chocolademelk, koffie en thee in de behaaglijke lounge gaan we ons met briefing en programma op morgen voorbereiden.

Pieter de Vries vanuit Spitsbergen

Geplaatst op: 30 mei 2019


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...