counter on tumblr
 

Iedereen heeft heerlijk geslapen vannacht; we lagen muurvast in het pakijs waardoor de deining nagenoeg niet meer te voelen was. We stonden voor het ontbijt alweer op het dek te genieten van het uitzicht. Een snijdende noordelijke wind en overal ijs om ons heen: het echte expeditiegevoel. Er passeerden vele namen uit het verre verleden van de vroegere ontdekkingsreizigers en walvisvaarders tijdens de gesprekken aan dek. Gekleed in minimaal vier lagen isolatiekleding vragen we ons af hoe deze dappere heren zich in godsnaam warm konden houden op hun schepen. De Noordse Stormvogels (NoSto's in vogelaarstaal) scheren langs onze hoofden, ze gebruiken het schip om even uit de wind te vliegen waarbij ze rakelings langs je hoofd suizen. De aanwezige fotografen schieten weer heel wat terabytes vol. De Noordse Stormvogels zijn hier prachtig blauwgrijzig van kleur en veel donkerder dan de vogels die wij in Nederland zien.

Tegen elven in de ochtend komt er een groot schip, een soort kruising tussen een KLM 747 en sleepboot ons tegemoet gevaren. Onze hulp is gearriveerd, de sleepkabel wordt snel vastgemaakt en onze terugreis kan beginnen. We nemen van deze waanzinnige plek afscheid. Ondanks de pech blijven we genieten van de vele duizenden zeevogels en het verbluffende uitzicht. De tocht loopt voorspoedig het supersterke schip sleept ons met bijna 10 knopen, de snelheid die de Ortelius zelf ook vaak vaart. We worden erg goed verzorgd door de crew om het leed te verzachten, je merkt dat ze net zo erg balen als wij. Er worden interessante lezingen gegeven door Rinie over het gedrag van de ijsberen en door Arjen over Brandganzen. De Ineziagroep blijft echter onverstoorbaar op het dek staan te fotograferen en vogels te kijken.

Omstreeks een uur of zeven wordt omgeroepen dat een helikopter van de kustwacht zal gaan landen op de Ortelius om monteurs af te zetten om de motor zo snel mogelijk te repareren. Het bovendek stroomt vol mensen die uit het Happy Hour komen die nu dagelijks wordt georganiseerd. In de verte horen we helikopter aankomen. Deze blijft even hangen maar zet hem ondanks de harde noordenwind feilloos op het achterdek van de Ortelius. Wat een precieze operatie. De heli wordt uitgezwaaid en vliegt nog ff een rondje om ons schip. Toch best wel spectaculair wat er allemaal gebeurd. De verrekijker en het fototoestel worden echter snel weer opgepakt om de vele zeevogels te fotografen en om te zoeken naar zeezoogdieren. Een Gewone Zeehond is de afsluiter van de dag, het is bedtijd. Koud en moe zoeken we onze kajuit op.

Vanaf de Ortelius, weer uit het pakijs in Spitsbergen,

Bart Jan Prak – Inezia Tours

Geplaatst op: 6 juni 2016


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...