counter on tumblr
 

Een deel van de Inezia groep heeft na afronding van de reis aan boord van de MV Plancius gemeend nog 2 dagen te moeten doorbrengen in Longyearbyen, omdat je daar toch ook niet iedere dag komt. Na afscheid te hebben genomen van Frank, Bob en Marc zijn we met de overgebleven 5 personen op zoek gegaan naar de mooie plekjes van Longyearbyen. Helaas bleek na een dergelijk indrukwekkende reis de schoonheid van Longyearbyen wat van een andere soort schoonheid. Uit vogel –en zoogdiertechnisch oogpunt hoefden we ook niet meer op iets nieuws te rekenen na deze zeer geslaagde trip, maar eigenlijk stonden er nog 2 soorten op de verlanglijst om beter te zien.

Beide zijn soorten die we in Longyearbyen redelijkerwijs zouden moeten kunnen vinden: Poolvos en het Spitsbergensneeuwhoen. Beide soorten hadden we tijdens de trip al gezien, maar we zouden ze graag langer en dichterbij zien. Tijdens de wandeling van de haven naar het “guesthouse” kwamen we al een zevental sneeuwhoenders tegen. Het duurde dan ook niet lang voordat we er één op enkele meters voor ons hadden. De Poolvos bood meer weerstand, maar de tweede dag kregen we er toch nog één te zien. Niet heel dichtbij, maar met de telescoop langdurig goed te bekijken.

Andere noemenswaardige waarnemingen bij Longyearbyen: Ivoormeeuw, IJseend, Rosse Franjepoot, Koningseider, Gestreepte Strandloper (!) en de Sneeuwgorzen die zich hier als Huismussen gedragen.

Verder hebben we veel tijd gevuld met het zoeken naar bloeiende planten. In deze omgeving stonden aanzienlijk meer planten in bloei dan eerder deze reis. De vegetatie is erg mooi, maar je moet alles wel van dichtbij bekijken. Geen enkel plantje wordt hier hoog. Er zijn plekken die vol staan met wilgen, maar die zijn maximaal een paar centimeter hoog. Dit is een arctische soort die gewoonweg niet groter wordt.

Uiteindelijk zijn we dan thuis en kunnen we terugblikken op een reis die veel indrukken achterlaat. Als fanatiek vogelaar hoef je niet naar Spitsbergen om je soortenlijst eens lekker uit te breiden. Er zitten erg weinig vogelsoorten op Spitsbergen, duidelijk een geval van meer kwaliteit dan kwantiteit qua soorten. Zitten er dan weinig vogels? Nee, dat ook weer niet. De soorten die er zitten, zijn vaak massaal aanwezig in gigantische kolonies. Voor je zoogdierenlijst kan Spitsbergen overigens wel een lekkere aanvulling geven met de IJsbeer als grote favoriet van de meeste mensen, maar vlak zeker soorten als Beluga, Walrus of Zadelrob niet uit.

De reis die we gemaakt hebben is op te delen in twee delen. Het eerste deel gaat vanaf Nederland, via Schotland, via Fair Isle en Mousa, via Jan Mayen naar Spitsbergen, de North Atlantic Odyssey.

Het tweede deel is een tocht vanaf de hoofdstad (lees dorpje) van Spitsbergen, Longyearbyen, richting het noorden. Hoe het precieze verloop van deze reis is wordt onderweg pas bepaald aan de hand van de ijsomstandigheden. Elke dag wordt opnieuw bekeken of het mogelijk is uitstapjes te maken met zodiacs en aan land te gaan. Op deze trip is dat elke dag gelukt. Deze reis is bekend onder de naam IJsberenspecial Spitsbergen. De reis deed zijn naam eer aan, met tijdens de IJsberenspecial maar liefst 5 IJsberen. De kans om op deze trip IJsberen te zien is vrij groot.

Voor de uitgebreide verhalen en alle soorten kan het blog worden teruggelezen, maar de absolute hoogtepunten vat ik hieronder nog even kort samen:

North Atlantic Odyssey hoogtepunten:

 • Bij Aberdeen staat de dolfijnenteller al op 40 Witsnuitdolfijnen, 2 Witflankdolfijnen en 7 Tuimelaars.

 • Het zien van het beroemde Fair Isle Bird Observatory, met als bonus een Baardgrasmus in de tuin.

 • Bezoek aan de Papegaaiduikerkolonie op Fair Isle.

 • Het nachtelijke invliegen van de Stormvogeltjes bij de kolonie op Mousa.

 • Een bezoek aan een Kleine Alken-kolonie op Jan Mayen.

 • Alle 4 de noordelijke Jagers (de vogels, niet de mensen) vlak na elkaar zien.

 • Het zien van het eerste pakijs.

 • Groepen van een ontelbaar aantal Zadelrobben op het pakijs (10.000den).

 • 46 Gewone Vinvissen zien op 1 dag!

 • Onze allereerste IJSBEER!!!

 • Onze ‘Nederlandse’ wintervogels in zomerkleed in hun broedgebied.

 • Adembenemende landschappen.

 

IJsberenspecial Spitsbergen hoogtepunten:

 • Adembenemende landschappen.

 • Walrussen met enorme slagtanden.

 • Koningseiders, Koningseiders en nog meer Koningseiders….en allemaal volledig in zomerkleed.

 • 24 uur per dag zon.

 • Grote kliffen volgepropt met Kortbekzeekoeten, Drieteenmeeuwen, Papegaaiduikers en Brandganzen (ja die broeden daar echt op kliffen).

 • Maar liefst 5 IJsberen, waarvan drie vanuit zodiacs op een zeer acceptabele afstand, waarvan één moeder met jong!

 • Tussen een groep van minimaal 100 Beluga’s varen die aan alle kanten het schip passeren.

 • Midden tussen 4 druk foeragerende Gewone Vinvissen dobberen die zelfs voor de compactcamera’s aan boord vaak te dichtbij waren om op de foto te krijgen.

 • Een kolonie van 80.000 Kleine Alken bezoeken en af en toe het idee hebben dat je moet bukken om een overvliegende groep te laten passeren.

 • Al genietend van het indrukwekkende landschap met een grote gletsjer op de achtergrond een Bultrug zien onderduiken, waarbij langzaam zijn volledige staart in een sierlijke boog boven water komt om langzaam recht naar beneden te verdwijnen.

Als een vakantie heel erg leuk is, kan hij korter lijken dan hij echt. Voor je het door hebt is het weer afgelopen. Tijdens deze expeditiecruise hebben we zoveel gezien en gedaan dat er ’s avonds bij het schrijven van de blog vol ongeloof werd gereageerd als bleek dat we iets die ochtend hadden beleefd en niet gisteren of eergisteren. Het langer lijken van een vakantie kan dus ook een goed teken zijn.

Vanuit Nijmegen,

Wesley Overman

Geplaatst op: 3 juli 2013


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...