counter on tumblr
 

5 - Ik ga op reis en neem mee...

10-07-2021

Deze dag begon regenachtig en daar is het programma op aangepast. In de ochtend een zodiactour langs kliffen met duizenden zeekoeten, mooi hoe ze tegen de wand aangeplakt zitten met hun rug naar een prachtig uitzicht van zee, rotsen, gletsjers en ijs. Wesley, de reisbegeleider van Inezia Tours (en zoogdierexpert) wist een Poolvos te spotten, maar helaas waren niet alle zodiacs op tijd ter plaatse. Tussen het ijs en de rotsen door langs twee gletsjers, één die eindigt op land en één die eindigt in het water. De eerste is gevaarlijker, als een stuk afbreekt schiet het ijs alle kanten op omdat het in ondiep water terecht komt. In de tweede situatie komt het ijs in diep water terecht en zorgt voor een flinke golf, maar daar kan een ervaren zodiacbestuurder wel mee omgaan.

Het middagprogramma bestond voor degenen die het rustig aan wilden doen uit een lezing over walvissen, met name de Gewone Vinvissen en Beluga’s die we hebben gezien. Een andere groep ging aan land, een deel bleef bij de kustlijn en een wat grotere groep voor een wandeling op de landengte. Aan de andere kant was een baai te zien met vier gletsjers. Een Rendier werd verrast door de groep en heeft met net zo veel interesse de groep bestudeerd als de groep hem (of haar). Ook is een Spitsbergensneeuwhoen gespot en een Paarse Strandloper. Er was nog een derde groep, de kayakers, die melding maakten van alweer een IJsbeer. Met als gevolg dat de zodiacs daar op af gingen met liefhebbers om de IJsbeer te zien. De IJsbeer was daar echter niet zo van gediend en werd niet van erg dichtbij bekeken. De zodiacs kwamen wel even vast te zitten in het ijs en kwamen daar met moeite weer uit, met als gevolg dat de wandelaars daardoor na de wandeling op andere zodiacs moesten wachten. De tijd werd gedood met ‘stenen keilen’, met glans gewonnen door Engeland (2 teams), van China, Australië en Nederland (de overige landen brachten geen afvaardiging in).

’s Avonds op de dansvloer na de BBQ was Engeland minder goed vertegenwoordigd. Toen stal de Filipijnse bemanning de show met nummers als ‘Gangnam Style’. Verder een zeer geslaagd internationaal samenzijn, zelfs onze Russische kapitein werd op de dansvloer gespot (zijn muts ook, maar dan op een Chinees hoofd).

Deze avond was ook een uitwisseling van mooie verhalen. Inezia Tours scoorde hoge ogen met het verhaal van de passagier die een op Schiphol gekochte fles whisky met korting toch erg duur wist te maken. In Oslo had hij een glaasje ervan gedronken en daarna als handbagage meegenomen naar Tromso. De douanier liet hem kiezen: achterlaten of opnieuw de handbagage inchecken. Whisky achterlaten was geen optie, dus dan maar de handbagage als tweede stuks bagage laten meenemen (extra kosten ongeveer 40 euro). Gelukkig kwam de whisky nog goed van pas: tijdens het fotograferen van een IJsbeer met jong vanuit de zodiac bleek de telelens en de camera niet goed meer op elkaar aan te sluiten en gaf de camera aan dat de verbinding moest worden schoongemaakt. De whisky die inmiddels de prijs van een 18 jaar oude whisky had gekregen bleek een uitstekend schoonmaakmiddel aldus deze passagier…

Alleen de Schotse gids hebben we dit verhaal maar niet verteld!

Vanaf de Plancius, 79º,50” Noorderbreedte, 11º,25” Westerlengte,

Marc de Lange

Geplaatst op: 24 juni 2013


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...