counter on tumblr
 

Vandaag begon zowaar bewolkt en met een kleine golfslag. Dat is weer eens wat anders dan een spiegelgladde zee met perfecte reflecties en stralende zon. Dit was echter maar van korte duur, want tijdens de eerste landing brak het wolkendek open en verdween de wind volledig. Het begint bijna gewoon te worden om soorten als Dwergvinvis en zelfs Walrus waar te nemen, maar we blijven er iedere keer weer van genieten. Leuk aan de eerste landing waren vooral 8 Witbuikrotganzen die zich leuk lieten bekijken in hun broedhabitat. Verder kregen we een spectaculaire show van 2 lichte fase (dat zijn ze hier allemaal) Kleine Jagers die vlak voor ons neus de achtervolging inzetten achter een Grote Burgemeester en een Drieteenmeeuw aan. Het was een fantastisch schouwspel dat uiteindelijk werd gewonnen door de jagers.

Na de landing gebeurde er iets onverwachts. Van een ander schip kregen we de tip dat er een IJsbeer met jong slapend zou zijn gezien in de fjord waar we gisteren de ongeveer 50 Koningseiders zagen. Door constant aan dek te staan, leuke dingen te ontdekken en deze ook te delen met anderen, hebben we het vertrouwen gewonnen van de expeditieleider. Die vertelt dan ook dingen aan ons die nog niet aan de grote klok worden gehangen. Om die reden waren wij al lang voor de andere passagiers op de hoogte van de plannen om deze IJsberen met zodiacs te benaderen. Door deze voorsprong kan je zorgen dat je als eerste klaar bent en in de eerste zodiac kan.

Plannen veranderen met de minuut, want onderweg naar de moeder IJsbeer met jong ontdekten we een andere IJsbeer!!! De zodiacs werden te water gelaten en we zouden proberen om de IJsbeer te benaderen. Wat we te zien kregen was echt adembenemend. De IJsbeer volgde de kustlijn, dus we konden de beer goed benaderen. Het dier trok zich niets van ons aan en kwam dichterbij en dichterbij, tot we oog in oog stonden met dit indrukwekkende zoogdier. Vele gigabytes verder besloot het dier van het ene eiland naar het andere eiland te zwemmen. Wat een fantastisch gezicht!

Toen de zodiac terug aan het varen was richting de Plancius, precies op het moment dat je denkt dat het niet beter kan, kwam via de portofoon een melding van de kapitein dat hij de moeder IJsbeer met jong had zien liggen. Direct door dus! Aangekomen bij de plek lieten de 2 dieren zich ook fantastisch bekijken en fotograferen. Erg vervelend was echter dat de foto´s af en toe verpest werden door IJseenden die door het beeld vlogen. Dat was al erg vervelend, maar toen de Koningseiders dit gingen na-apen was de maat wel vol. Ja…er zijn echt foto´s met IJsbeer EN Koningseider!!!

Eenmaal terug op het schip hadden we niet lang om bij te komen. Een aantal van ons besloot dan ook een lezing bij te wonen in de lounge. Toen ik uit het raam keek bleek daar een Ringelrob vlak naast het schip op een ijsschots te liggen, dus ik sloop uit de lezing richting de kapitein om te vragen om het schip te keren. Toen ik boven kwam kregen we net een viertal Gewone Vinvissen in zicht, die volop aan het foerageren waren in spiegelglad water. Dit had voorrang boven de Ringelrob, maar dat bleek een goede beslissing. Ongeveer 3 kwartier lang hebben we midden tussen de Gewone Vinvissen gedobberd en ze waren zo dichtbij dat er close-ups van het spuitgat en alle denkbare onderdelen van de walvissen zijn. Het spektakel was zo indrukwekkend dat bijna niemand aandacht heeft besteed aan de IJsbeer die Frank achter de vinvissen ontdekte. Er schijnt zelfs een passagier te zijn die een foto heeft met Gewone Vinvis en IJsbeer op 1 foto…

Vanaf de Plancius, 79º,55” Noorderbreedte, 012º,10” Westerlengte,

Wesley Overman

Geplaatst op: 23 juni 2013


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...